Conducerea ziarului "Adevarul" - redactorul-sef Cristian Tudor Popescu, si cei trei redactori-sefi adjuncti, Adrian Ursu, Bogdan Chirieac si Lelia Munteanu - si-a anuntat ieri demisia de la ziar. Decizia acestora survine in urma hotararii Consiliului de Administratie al societatii "Adevarul" de a-i inlocui.

"Pentru ca am fost inlocuiti, din Consiliul de Administratie, ne vom da demisiile. Consiliul de Administratie va primi demisiile noastre, ale celor patru, in cursul zilei de astazi", a declarat C.T. Popescu. "Decizia ca noi sa fim inlocuiti nu a fost justa pentru ca raportul cenzorilor a fost bun, am avut un profit de un milion de euro", a adaugat Popescu.

"Nu mai raman deoarece in acest caz ziarul este doar o sursa de bani, iar noi patru am format acest ziar si e normal sa facem parte din Consiliul de Administratie", a mai spus jurnalistul. "Un alt motiv pentru care plecam este decizia de a nu se oferi nici un beneficiu angajatilor, pentru ca banii s-au impartit pe dividende"

C.T. Popescu a anuntat ca, impreuna cu cei trei fosti redactori-sefi adjuncti, va face un nou ziar, care va aparea pe piata in circa trei luni. "Este liber sa ni se alature cine vrea", a precizat jurnalistul, adaugand ca mai multi colegi si-au anuntat intentia de a demisiona.

Intr-un editorial din "Adevarul", editia de luni, C.T. Popescu sugera ca in spatele actiunilor Annei Maria Tinu s-ar afla omul politic Viorel Hrebenciuc. De asemenea, jurnalistul sustine ca Anna Maria Tinu ar fi spus ca ar fi fost mai bine ca ziarul "Adevarul" sa "fie lasat sa cada" dupa moartea lui Dumitru Tinu.

Consiliul de Administratie al societatii "Adevarul" a fost revocat, ieri in cadrul AGA, in locul acestuia fiind numit un altul, fara membrii Consiliului Director.

Consiliul de Administratie era format din Anna Maria Tinu si jurnalistii Cristian Tudor Popescu, Bogdan Chirieac, Adrian Ursu si Lelia Munteanu. Ultimii patru formeaza Consiliul Director.

Dupa sedinta de luni, Consiliul de Administratie este format din Anna Maria Tinu, doi consilieri bancari, avocatul societatii "Ade-varul" si Adrian Buga, directorul societatii.

Andrei Iucinu, dat afara de la AGA de fiica lui Tinu

Andrei Iucinu nu a fost primit ieri la Adunarea Generala a Actionarilor societatii "Adevarul", unde ar fi dorit sa-si exprime opozitia fata de o eventuala schimbare a Consiliului de Administratie.

El a intrat in sediul ziarului "Adevarul" cu o procura din partea avocatului Sergiu Andon, prin care era imputernicit sa participe la sedinta. Iucinu a fost dat afara insa de un jurist in baza articolul 125 din statutul ziarului, conform caruia un actionar nu poate fi reprezentat la AGA decat de un alt actionar, pe baza de procura.

"Sora mea (Anna Maria Tinu) a dat dovada de rea-vointa si rea-credinta. Daca ar fi fost de buna-credinta, m-ar fi primit fara sa detin nici o actiune deoarece am un cuvant de spus in cadrul "Adevarului". A fost dispozitia Annei Maria sa nu intru", a spus Iucinu.

Dupa ce a fost dat afara, Andrei Iucinu a mai intrat inca o data pentru a cere statutul ziarului, in speranta ca va gasi o "portita" pentru a participa. Potrivit lui Andrei Iucinu, avocatul lui, Sergiu Andon, actionar minoritar, nu a venit la sedinta fiind ocupat cu alte probleme.

Profitul "Adevarului" a fost impartit intre actionari

Anna Maria Tinu, actionarul principal al societatii "Adevarul", a cerut luni, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, impartirea profitului pe anul 2004, in valoare de 22 de miliarde de lei, sub forma de dividende, a declarat actionarul minoritar Andrei Alexandru.

El a iesit din sedinta pentru a-l convinge pe Andrei Iucinu sa nu mai stea in fata sediului ziarului pentru ca nu mai are nici o sansa sa fie primit in AGA. Iucinu a decis insa sa ramana alaturi de ziaristii care stau afara, in fata sediului ziarului, asteptand verdictul in legatura cu situatia conducerii publicatiei.

Andrei Alexandru, care este si purtator de cuvant al presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ziaristilor ca in economia romaneasca nu s-a mai intamplat ca o societate sa aiba 600% profit. Potrivit acestuia, o actiune nominala a ziarului costa 5.000 de lei, iar la fiecare actiune dividendele ar fi de 30.000 de lei.

"In felul acesta, Anna Maria Tinu ar avea de incasat cam 700.000 de euro", a spus Andrei Alexandru, precizand ca profitul pe 2004 al ziarului a fost de 22 de miliarde de lei. Anna Maria Tinu ar avea circa 600.000 de actiuni, ceea ce corespunde la 83% din total.

Aceasta a fost intrebata de actionari de ce nu pastreaza o anumita suma de bani pentru investitii, dar nu a dat nici un raspuns, a sustinut Alexandru Andrei.

Un alt actionar, Mihai Ionescu, ar fi propus ca 45% din profit sa fie pastrat pentru dezvoltare, 45% pentru dividende si 10% pentru ziaristi. Anna Maria Tinu nu a fost de acord cu aceasta propunere si nu a dorit sa-si motiveze decizia, a relatat Andrei Alexandru.

"S-a distrus spiritul ziarului "Adevarul", nu mai este cum se voia la inceput, o publicatie a ziaristilor, ci al unei singure persoane. Noi, restul actionarilor, suntem simpli spectatori. Ridica biletelul cu 83% actiuni si hotaraste", a afirmat Alexandru Andrei. El a precizat ca inca nu s-a discutat despre situatia redactorului-sef Cristian Tudor Popescu si a redactorilor-sefi adjuncti.

La AGA "Adevarul" au participat circa 30 de persoane, actionari si membri ai Consiliului Director.

Redactorii demisionari se vor intalni astazi cu noul C.A. al "Adevarului"

Cei patru redactori din Consiliul Director al cotidianului "Adevarul" care si-au anuntat demisiile se vor intalni marti cu membrii noului Consiliu de Administratie pentru a decide cat timp vor mai lucra la ziar. "Maine (astazi), ziarul apare normal. Marti se va decide care va fi soarta noastra.

Legea prevede ca cineva care isi da demisia dintr-o functie de conducere trebuie sa mai lucreze inca 30 de zile. In cazul in care consiliul decide ca putem pleca mai devreme, ne vom conforma", a declarat ieri Bogdan Chirieac, redactor-sef adjunct. Pentru redactorii fara functii de conducere preavizul este de 15 zile.