Pregatirile combatantilor pentru partida Romania-Olanda, programata miine, de la ora 20.00, pe stadionul "Rapid", in preliminariile Cupei Mondiale de fotbal, au intrat in linie dreapta. Tricolorii au efectuat antrenamentul oficial aseara, de la ora 17.00, iar olandezii vor sosi in Romania astazi, in jurul orei 14.30, pe Aeroportul Baneasa.

Victor Piturca nu se confrunta cu probleme de sanatate la lot, fiind sanse mari ca miine, impotriva batavilor, sa poata alinia formula optima, ceea ce inseamna o premisa favorabila inaintea celei mai importante dintre intilnirile disputate pina acum de tricolori in campania de calificare.

Dupa ce, asta-toamna, a pierdut primul duel cu una dintre contracandidatele la sefia grupei, 0-1 la Praga, cu Cehia, formatia noastra este obligata sa invinga Olanda.

Declaratiile date de Victor Piturca, precum si structura lotului tricolor, indica faptul ca antrenorul roman va miza miine, impotriva olandezilor, pe experienta. In tentativa de a redresa nationala, Piti a renuntat momentan la ideea de a intineri echipa si a apelat din nou la citiva veterani: Dorinel Munteanu, Gilca, Viorel Moldovan.

Acestora li se adauga jucatori cum ar fi Contra si Adi Ilie, trasi pe linie moarta, in ultimul an, de Anghel Iordanescu. Formula care se contureaza este Lobont - Contra, Radoi, Chivu, Rat - Florentin Petre, Ghioane, Pancu, Dorinel Munteanu - Adi Ilie, Viorel Moldovan.

Un jandarm la 13 spectatori!

Dispozitivul desfasurat de Jandarmerie la meciul de miine seara numara peste 1.200 de oameni. Avind in vedere ca pe stadionul Rapid nu vor fi prezenti decit cel mult 16.000 de fani, rezulta ca fiecare jandarm va avea sub supraveghere, in medie, 13 spectatori.

Este un record in materie, deoarece, de obicei, Jandarmeria desfasoara un dispozitiv de asemenea dimensiuni la meciuri care se disputa pe stadioane mult mai mari (cum ar fi "Steaua" sau "National").

Printre masurile de siguranta hotarite de fortele de ordine se numara si una mai neobisnuita, suporterii fiind anuntati ca nu vor fi lasati pe stadion daca sint sub influenta alcoolului! Se stie ca fanii din intreaga lume (nu numai din Romania) obisnuiesc sa se "incalzeasca", inaintea meciurilor, cu bauturi alcoolice.

Pe multe dintre arenele lumii, spectatorilor li se permite sa intre in tribune cu pahare de bere, in unele locuri comercializindu-se alcool chiar in incinta stadionului!

Bin Laden, in fata televizorului

Partida Romania-Olanda va fi preluata, pe linga TVR, si de zece posturi de televiziune din strainatate! Acestea vor difuza meciul inregistrat, fara comentariu. Cel mai suprinzator client al companiei elvetiene "Infront", care detine drepturile de televizare a meciurilor pe care le disputa tricolorii, este celebrul post Al-Jazeera, din Emiratele Arabe Unite.

Televiziunea araba a devenit cunoscuta dupa atentatele teroriste din septembrie 2001, fiind folosita de Al-Qaida pentru a transmite mesajele lui Bin Laden si pentru a difuza inregistrari cu executia ostaticilor luati de teroristi.

Alte posturi care vor prelua meciul sint Premiere si ZDF (din Germania), Alpha TV (Grecia), NTV+ (Rusia), ESPN Brazil, ESPN International (pentru Asia), Telesport (Albania), TVP (Polonia) si Nant TV (Tara Galilor). "Aceste posturi cumpara, de obicei, un pachet de meciuri, nu numai unul singur.

Pentru ca e post important, care transmite in toata lumea araba, Al-Jazeera a platit pentru pachetul de meciuri din preliminariile europene cel putin citeva zeci de mii

Van Bommel, curtat de cinci echipe

Mijlocasul Mark Van Bommel, capitanul echipei PSV Eindhoven, nu vrea sa divulge numele formatiei pentru care va juca din sezonul viitor. Recent, presa spaniola anuntase ca internationalul olandez a semnat un precontract cu gruparea spaniola FC Barcelona, urmind sa incheie un acord pentru o perioada de trei ani.

Cotidianul "De Telegraaf" scrie insa ca Van Bommel are oferte si de la echipele Tottenham, Borussia Dortmund, Bayern München si o formatie din Italia. "Inca nu m-am hotarit unde voi juca din sezonul viitor. Stiu ca sint citeva oferte interesante, dar nu vreau sa ma pronunt pe aceasta tema. Acum nu pot vorbi", a declarat fotbalistul. (Luminita Grigore)

Fara victorie cu "portocalele"

Pina in prezent, nationalele Romaniei si Olandei nu s-au intilnit niciodata in partide contind pentru Europene si Mondiale. Au fost doar cinci meciuri amicale, care au relevat o clara superioritate a batavilor.

"Portocala mecanica" a inregistrat trei victorii si doua remize: 0-0 in '68, la Bucuresti, 2-0 (1-0) in '70, la Amsterdam, 0-0 in '74, la Rotterdam, 2-0 (1-0) in '88, la Amsterdam si 2-1 (1-0) in 2000, la Amsterdam. Unicul gol al Romaniei in duelurile cu olandezii a fost inscris, in urma cu aproape cinci ani, de Viorel Moldovan, in minutul 70 al unui joc de verificare dinaintea Europenelor.

Din echipa care a jucat acum cinci ani, in nationala Romaniei se regasesc sase fotbalisti: Lobont, Contra, Chivu, Dorinel Munteanu, Florentin Petre si Viorel Moldovan. Olandezii au schimbat insa aproape integral nationala. Dintre jucatorii de atunci au "supravietuit" doar portarul Van der Sar si mijlocasul Cocu.

Exista, totusi, si citeva meciuri in care nationala Romaniei a iesit "pe plus". De-a lungul anilor, tricolorii s-au intilnit de trei ori cu Olanda la nivelul echipelor olimpice, inregistrind o infringere, 0-6 (0-2) in 1924, la Jocurile de la Paris, si doua victorii: 3-0 (0-0) la Roosendal si 5-1 (3-1) la Bucuresti, ambele confruntari disputindu-se in '76 si contind pentru preliminarii.

Meciurile de la Olimpiade nu sint insa contabilizate in palmaresul nationalelor de seniori.

Gheorghe Craioveanu s-a resemnat: "Nu sint dezamagit"

Gheorghe Craioveanu este considerat cel mai bun jucator al echipei spaniole de fotbal Getafe, datorita evolutiilor pe care le-a avut in acest sezon. Intr-un interviu acordat cotidianului "As", fotbalistul a dat dovada de multa diplomatie cind i-au fost puse intrebari referitoare la selectionata Romaniei.

"Bineinteles ca mi-am facut iluzii ca voi juca pentru Romania, dar sint multi alti fotbalisti intr-o forma fizica foarte buna si merita sa fie acolo. Timpul meu la echipa nationala a trecut. Este mai bine sa las locul tinerilor.

Nu sint dezamagit", a declarat Gica Craioveanu, care a precizat ca, dupa ce isi va incheia cariera de jucator, nu doreste sa inceapa una de antrenor, deoarece "se sufera mult pe banca tehnica". Romanul a precizat ca sezonul 2004-2005 este ultimul din cariera sa de jucator.

"Vreau sa ies pe usa din fata de la Getafe", a explicat Craioveanu, adaugind ca a primit oferte de la grupari "din tarile calde".

Bisnita cu bilete si la Sofia

Pretul unui bilet pe piata neagra la meciul Bulgaria-Suedia, programat miine, la Sofia, in preliminariile Cupei Mondiale de fotbal Germania 2006, a ajuns ieri la 50 de euro, suma reprezentind o treime din salariul mediu pe economie din tara vecina. Federatia bulgara a pus in vinzare 40.000 de bilete, Stadionul National "Vassil Levski" avind o capacitate de 43.384 de locuri.

O veste buna pentru Razvan Rat: Meerdink s-a accidentat

Atacantul Martijn Meerdink s-a accidentat la antrenamentul efectuat ieri de echipa nationala a Olandei. Potrivit cotidianului "De Telegraaf", jucatorul formatiei AZ Alkmaar s-a lovit la genunchi in urma unui duel cu Ruud Van Nistelrooy.

Publicatia citata mentioneaza ca leziunea este destul de serioasa, dar nu precizeaza daca Meerdink va mai putea face deplasarea la Bucuresti, pentru meciul de miine. Atacantul olandez a parasit terenul de antrenament fiind sprijinit de doi coechipieri.

"M-am refacut la timp"

In schimb, mijlocasul Phillip Cocu s-a recuperat dupa o leziune musculara. "Daca nu vor fi alte probleme, vineri (n.r. - astazi) voi putea sa ma antrenez alaturi de echipa", a declarat internationalul olandez. Mijlocasul de la PSV Eindhoven s-a pregatit ieri la 90 la suta din capacitate, fara a resimti dureri.

"Sint pregatit pentru meciul cu Romania, dar cu astfel de accidentari trebuie sa fii foarte atent", a completat Phillip Cocu, nominalizat de cotidianul "De Telegraaf" in echipa probabila a "portocalei mecanice" pentru partida de miine.

Antrenament cu cartile pe fata

La antrenamentul oficial de aseara, desfasurat pe arena din Giulesti, Victor Piturca si-a afisat clar intentiile in ceea ce priveste alcatuirea primului "11". El a solicitat ca titularii sa se echipeze in verde, iar rezervele in portocaliu, culoarea traditionala a Olandei. In schimb, selectionerul si-a ascuns cu grija planurile tactice, excluzind din antrenamentul deschis orice schema de joc.

• Rica Raducanu, fostul goalkeeper al nationalei, s-a "milostivit" de multimea de bisnitari prezenti la portile stadionului "Giulesti", avertizindu-i inainte de sosirea tricolorilor: "Plecati, ba, ca acum vin astia de la presa si va filmeaza!".

Precauti, speculantii, care pina atunci isi vazusera linistiti de treaba sub privirile blajine ale politistilor si jandarmilor, s-au refugiat la benzinaria de vizavi.

• Menajat de Piturca la precedentele sedinte de pregatire, capitanul Cristi Chivu, care vine dupa o accidentare serioasa, s-a antrenat, ieri seara, cot la cot cu coechipierii sai. De altfel, toti cei 22 de fotbalisti sint apti de joc. Primul "11" cu care Piturca va incepe partida a fost usor de ghicit, la antrenamentul oficial titularii evoluind echipati in verde, iar rezervele in portocaliu.

• Ca de obicei, in tribuna s-a aciuat si impresarul Ioan Becali, care n-a scapat prilejul sa iasa in evidenta, dind lectii de viata jucatorilor. Mai mult, fostul presedinte de la Rapid a incercat sa reinnoade prietenia cu Victor Piturca: "M-am impacat cu Piturca. Apreciez la el ca este ca un catir". Becali a coborit pe gazon, unde a fost primit cu ostilitate de unii jucatori.

Cosmin Contra, unul dintre cei care nu-l mai au la inima, l-a luat chiar la tinta, lovindu-l pe impresar cu mingea.

• Cei mai incisivi atacanti au fost veteranii Adrian Ilie si Viorel Moldovan, care au parut foarte motivati. Cei 50 de suporteri prezenti pe stadion au aplaudat reusitele tehnice, sustinindu-l in special pe Adrian Iecsi, fostul capitan al Rapidului.