Presa centrala a fost pusa pe jar ieri dupa ce pe piata media s-a lansat zvonul potrivit caruia locuintele lui Ristea Priboi, Viorel Hrebenciuc si Fatih Taher ar fi fost perchezitionate de procurori in legatura cu afacerile de natura penala orchestrate de romano-sirianul Omar Hayssam.

La o zi dupa ce Omar Hayssam a fost arestat preventiv pentru inselaciune si implicare intr-un grup criminal organizat, un nou val de informatii false a invadat mass-media.

In timp ce reprezentantii Parchetului General si ai Politiei ridicau mirati din umeri, ziaristii erau informati de surse invaluite in mister cum ca autoritatile ar fi extins ancheta in cazul Hayssam si s-ar fi orientat catre apropiatii acestuia din PSD.

Astfel, procurorii ar fi descins la adresele fostului deputat PSD Ristea Priboi, a deputatului PSD Viorel Hrebenciuc si a omului de afaceri de origine araba Fatih Taher, unde ar fi rascolit mai multe ore prin lucrurile acestora, in cautarea unor documente compromitatoare.

"Simple speculatii sau intoxicari"

Drept urmare, presa a trecut pe adresele lui Priboi. Initial, pe Bulevardul 13 Septembrie, intr-un bloc nou. Priboi nu mai locuia insa de mult aici, iar apartamentul era scos la vanzare contra sumei de 95.000 de euro. Cincisprezece minute mai tarziu, televiziunile s-au mutat in fata somptuoasei vile a politicianului din strada Elefterie numarul 37.

Nici un picior de procuror nu trecuse insa pragul casei. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca toate informatiile cu privire la inceperea urmaririi penale pe numele lui Priboi, Hrebenciuc si Taher sau audierea acestora sunt "simple speculatii sau intoxicari, iar alte informatii legate de dosarul Hayssam sunt confidentiale".

Hrebe se jura...

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat ieri ca nu are nici o legatura cu Omar Hayssam sau cu afacerile acestuia si ca nu intelege de unde apar aceste zvonuri, mai ales ca de la inceputul acestei discutii despre Irak "cineva incearca cu obstinatie" sa-l "lege" de acest subiect.

"De la inceputul discutiei cu Irakul, cineva incearca cu obstinatie sa ma lege pe mine de acest subiect. Spun inca o data: nu am nici o legatura cu Omar Hayssam, cu afacerile lui Omar Hayssam. Nu inteleg de unde apar toate aceste zvonuri", a declarat Hrebenciuc.

Intrebat daca il cunoaste pe Omar Hayssam, Hrebenciuc a confirmat ca il cunoaste, dar a aratat ca acest fapt "nu inseamna nimic", intrucat asa cunoaste "mii de oameni".

"Nu am nici un fel de legaturi de afaceri cu Omar Hayssam", a mai spus el, raspunzand la intrebarea daca la Bacau a avut legaturi de afaceri cu acesta.

Referitor la informatiile privindu-l pe Ristea Priboi, deputatul PSD a precizat: "Chiar nu stiu, am stat toata ziua cu Comisia de integrare".

Intrebat daca se asteapta ca in zilele urmatoare sa fie citat la audieri, Viorel Hrebenciuc a replicat: "Nu exista nici un motiv. Pentru ce? Pentru ca il cunosc, care e problema? Iar mai ales ca am vazut ca e treaba cu Volvo, cu nu-stiu-ce. Hai sa fim seriosi".

Vacaroiu promite o masura radicala in cazul Priboi

Arestarea lui Omar Hayssam a starnit in cadrul PSD, al carui membru a fost pana ieri si omul de afaceri de origine siriana, reactii vehemente in sensul luarii de masuri pe linie politica impotriva tuturor celor care au avut legatura cu acesta. Social-democratul Ristea Priboi pare sa fie unul dintre oamenii pe care cazul Hayssam l-a implicat in afacerile dubioase ale sirianului.

In legatura cu o posibila excludere a lui Priboi din PSD pe aceasta cauza, vicepresedintele partidului, Nicolae Vacaroiu, a declarat ca isi mentine opinia avuta dintotdeauna. "Cine a incalcat legea si s-a bagat in afaceri necurate trebuie sa plateasca, indiferent de culoarea politica", a spus Vacaroiu. "Nu doresc ca astfel de situatii sa fie politizate", a adaugat liderul social-democrat.

El a accentuat insa ca, daca implicarea lui Priboi este reala, o masura radicala va fi luata in considerare. "Daca se demonstreaza acest lucru, astfel de oameni nu au ce cauta in PSD", a declarat vicepresedintele partidului.