In perioada 2000-2004, pentru lucrarile de amenajari din zonele afectate de inundatiile catastrofale au fost cheltuiti penste 1.500 miliarde de lei.

Eficienta cheltuirii a unei parti din acesti bani este pusa la indoiala, dat fiind ca unele contracte au avut ca termen de finalizare o perioada foarte scurta, de doi ani, alte lucrari nefiind fundamentate pe studii de de identificare si cartare care sa evidentieze eventualele riscuri de inundatii.

Aurel Pana, directorul general al Regiei Apele Romane, ne-a declarat ca, in unele cazuri, valoarea unor contracte a fost majorata de trei-patru ori peste valoarea initiala, prin intermediul unor acte aditionale. Ancheta pe aceasta tema continua.

Suspiciuni privind derularea contractelor

"Banii nu s-au cheltuit cu folos, pentru ca etapizarea pentru punerea in functiune pe o perioada cat mai mare conduce la cheltuieli suplimentare deosebite.

Daca vom verifica fiecare lucrare, vom constata ca valoarea contractuala alocata de la bugetul de stat sau prin credite externe este insotita de multiplicarea contractelor aditionale, care-i confera o alta valoare care merge pana la dublarea, sau chiar triplarea sumelor initiale", ne-a mai declarat oficialul Apelor Romane.

El spune ca si in ceea ce priveste perioadele de finalizare a lucrarilor se constata ca termenele au tot fost prelungite, intrandu-se astfel in cercul vicios al reconstruirii unor obiective care au tot cedat, pe masura trecerii timpului si a intemperiilor. "Cu foarte, foarte mare usurinta s-au incheiat contracte aditionale, care a umflat valoarea initiala", a concluzionat Pana.

El ne-a mai informat ca, pe 20 martie, a solicitat verificari care au drept scop elaborarea unei situatii complete din care sa reiasa stadiul lucrarilor si termenele de executie, valoarea contractelor cat si termenele initiale de punere in functiune.

Aurel Pana spune ca a mai solicitat si date privind distributia teritoriala a firmelor constructoare beneficiare de contracte si daca acestea dispun de forta de munca, dotarea tehnica solicitate prin caietul de sarcini, care sa le permita astfel respectarea termenilor contratuali asumati.

"Din nefericire, foarte multe lucrari au fost atribuite cu dedicatie, prin hotarare de Guvern", a punctat Pana. Practic, prelungirea periodica si consistenta a termenelor de finalizare a investitiilor a permis ca orice viitura sa fie folosita pentru declararea lucrarilor ca fiind calamitate.

Practic, odata cu apa s-a luat si lucrarea, care se reface dupa fiecare viitura, bineinteles contra-cost. "Verificarile se vor axa, pentru orice contract, si pe evidentierea lucrarilor calamitate si a valorii acestora, precum si a numarului de contracte aditionale".

REPCON SA, principal benefiar de contracte

Cele mai multe si mai grase contracte au fost atribuite, prin hotarare de Guvern, in anul 2000, societatii REPCON SA, care apartine omului de afaceri oradean Mircea Nistreanu, cunoscut, se pare, ca un foarte apropiat al fostului ministru PDSR al Mediului, Aurel Constantin Ilie.

Aceasta firma a castigat 13 din cele 32 de contracte de amenajare, indiguiri si regularizare , parafate in anul 2000, si aflate in zona recent calamitata.

Per total, valoarea contractelor pentru executia lucrarilor de investitii in zona calamitata de inundatiile apocaliptice din perioada 2000-2004 aferente celor 32 de contracte depaseste 1.520 miliarde de lei. In ceea ce priveste termenele de finalizare, majoritatea contractelor au fost terminate in 2003-2004, cu unele exceptii.

Astfel, pentru lucrarile la obiectivul acumulare Surduc etapa a III, pentru zona Timisoara, lucrarile incepute in 1979 vor fi finalizate de societatea Hidroconstructia , potrivit Decretului 67/1997, in 2010.

La capitolul termene de executie lungi pot fi amintite si cele doua contracte ale firmei SOCOT SA, o alta favorita la atribuirea constractelor, care, pentru refacerea lucrarilor calamitate la acumularea Oravita-Caras-Severin si regularizarea si indiguirea raului Bistra pe sectorul Otelul Rosu-Comlaz, are ca termen anul 2006, respectiv 2007.

Presa ultimelor zile a mai relatat faptul ca firme patronate de familia fostului ministru Aurel Constatin Ilie au executat lucrari pentru societatea unui alt apropiat de-al sau, Marian Sterian, respectiv APASCO SA Maneciu.

Aceasta din urma firma a executat lucrarile de regularizare si de indiguire a raului Bega si a unor afluenti in zona de lunca din sectorul Leucusesti-Curtea, judetul Timis, contractul de peste 96,4 miliarde de lei fiind alocat prin hotarare de Guvern.

Investitii urgente de 49 de milioane euro

Petru zona afectata de inundatii sunt propuse zece proiecte de amenajare, regularizare si consolidare, a caror valoare este estimata la 49 milioane de euro. Cea mai mare parte din aceasta suma, respectiv 40 milioane de euro, va fi suportata din fonduri imprumutate de la Banca Europeana de Investitii.

Astfel, pentru amenajarea raului Barzava si afluentii sai, pe sectorul Ramna-Bocsa, judetul Caras-Severin, sunt necesari 2,3 milioane de euro, in timp ce pentru regularizarea si consolidarea aceluiasi rau, pe sectorul Gataia- frontiera Serbia, judetul Timis, e nevoie de 4,8 milioane de euro.

Cea mai mare investitie, estimata la 10,1 milioane de euro, o necesita lucrarile de regularizare si indiguire a raului Bistra, pe sectorul Otelu Rosu-Iaz, judetul Caras Severin, in timp ce ecologizarea raului Bega pe sectorul Timisoara - frontiera Serbia vor trebui asigurati 9,5 milioane de euro.