"Nu am sa mai plec niciodata asa."

Marie-Jeanne Ion

"Ma bucur ca am ajuns acasa."

Ovidiu Ohanesian

"Sint bine, sint OK, e in regula, stati linistiti. Va iubesc."

Sorin Miscoci

Cei trei jurnalisti recuperati din Irak au avut parte de o intilnire scurta cu familiile lor sosite pe aeroport. S-au imbratisat si au apucat sa schimbe doar citeva cuvinte, atit Marie-Jeanne Ion, cit si Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian asigurindu-si rudele ca se simt bine si se bucura ca au scapat cu bine din aventura irakiana.

Bucuria de nedescris a parintilor sositi pe aeroport se putea citi in fiecare gest al lor, acestia gasindu-si cu greu cuvintele printre lacrimile greu de stapinit. Dupa revederea fiicei sale, abia scapata din cosmarul irakian, senatorul Vasile Ion, tatal lui Marie-Jeanne, era exuberant.

"Primele cuvinte pe care i le-am spus au fost un mare "Bine ai venit acasa!", dupa care i-am zis ca a reusit sa ne creeze o stare pentru care trebuie sanctionata ca un copil. De fapt, mi-a spus ca nu isi doreste sa mai mearga asa cum a facut-o de data asta".

Tatal lui Sorin Miscoci, in schimb, nu-si putea gasi cuvintele. Dupa aproape doua luni de disperare, acestuia nu-i venea inca sa creada ca totul s-a terminat cu bine. "L-am strins in brate si mi-a zis sa stam linistiti acum, ca este bine. Mai multe, in acest moment, nu am ce sa va spun, nu pot. Ma bucur mult ca este acasa si este sanatos".

Atit inainte, cit si dupa ce avionul a aterizat pe pista aeroportului, sora lui Ovidiu Ohanesian radia de fericirea si nerabdarea de a-si revedea in sfirsit fratele. "Mi-a spus ca se bucura ca a ajuns, iar cind ne-am aflat fata in fata, nu am mai avut cuvinte, doar l-am imbratisat, iar mama mea a inceput sa plinga".

Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, au fost adusi in tara ieri, la ora 15.00, cu un avion al armatei. Ziaristii au fost intimpinati pe Aeroportul Militar Otopeni de presedintele Traian Basescu, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, precum si de familiile, colegii si prietenii lor.

Autoritatile au fost coplesite de numarul mare de jurnalisti sositi sa-i intimpine pe Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian. Tocmai din acest motiv, dar si din cauza masurilor de securitate, accesul in incinta aeroportului s-a facut anevoios, reporterii prezenti fiind obligati sa-si astepte rindul la poarta pret de aproape o ora.

Avionul a aterizat la ora 14.48, la numai trei minute dupa ora anuntata oficial, in cursul zilei de ieri.

Un incident obisnuit, sustin militarii, s-a petrecut la impactul aeronavei cu solul, cind anvelopa unei roti a aparatului a explodat, lasind in urma o dira groasa de fum. La aterizare, pilotul a rulat incet pe toata lungimea pistei si a oprit in fata hangarului. In tot acest timp, presedintele Traian Basescu s-a aflat in compania rudelor celor trei ziaristi.

Vizibil emotionate, familiile lui Marie-Jeanne, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian se imbratisau si faceau cu mina catre grupul de ziaristi aflati in zona special amenajata pentru presa.

Cei mai surescitati erau colegii lui Ovidiu, de la cotidianul "Romania libera", dar si cei ai lui Marie-Jeanne si Sorin, de la postul Prima TV care, de altfel, au si afisat un banner urias cu mesajul "Bine ati venit. Va iubim!". Atentia tuturor s-a indreptat imediat spre trapa avionului, in asteptarea momentului cind cei trei ziaristi coboara din avion.

"Sinteti acasa"

Fix la ora 15.00, trapa avionului a inceput sa coboare incet, moment in care familiile nerabdatoare ale celor trei s-au indreptat in fuga spre aeronava. Prima care a coborit a fost Marie-Jeanne Ion.

Ca si cei doi colegi ai sai, aceasta era imbracata intr-o tinuta lejera: blugi de culoare gri, o esarfa prinsa la git - aceeasi pe care o purta pe cap in primele imagini trimise de rapitori - si un rucsac in spate.

Zimbea fericita, facind cu mina catre ziaristii prezenti, in timp ce alerga cu bratele deschise catre familia care se apropia de ea. Intilnirea cu cei dragi a fost coplesitoare. A urmat Traian Basescu: "Sinteti acasa", le-a spus acesta zimbind. Prinsa de emotia momentului, Marie-Jeanne i-a soptit ceva la ureche presedintelui.

Al doilea care a coborit a fost Sorin Miscoci, urmat imediat de Ovidiu Ohanesian. Ambii erau surizatori, insa vizibil obositi si slabiti. Dinspre multimea adunata se auzea: "Va iubim! Va iubim!".

Impreuna citeva minute

Mai intii, cei trei ziaristi au ridicat miinile spre camerele de luat vederi dupa care Marie-Jeanne s-a repezit spre Traian Basescu pe care l-a tras aproape si impreuna cu ceilalti doi colegi de suferinta au salutat ziaristii, precum o trupa de teatru la finalul spectacolului. S-au intors catre hangar si s-au despartit, cei trei fiind preluati de oficiali.

Ziaristii au fost urcati intr-una dintre dubele speciale ale SRI-ului si dusi in viteza catre o destinatie secreta. Imediat dupa aceea a urmat un moment emotionant: cu lacrimi in ochi, parintii celor trei le-au impartit flori reprezentantilor presei veniti sa relateze, dar si sa se bucure de intoarcerea in siguranta in tara a celor trei colegi ai lor.

Parerea psihologilor: "Cei trei ziaristi isi vor reveni in citeva zile sau in citeva luni"

Psihiatrii spun ca jurnalistii care tocmai s-au intors din Irak sint intr-o stare psihica buna, judecind dupa felul in care s-au manifestat la coborirea din avionul care i-a adus pe Aeroportul Militar Otopeni. "Aratau ca niste oameni care aflasera de ceva timp ca vor fi eliberati. Felul in care au fost tratati nu a fost, probabil, unul extrem de dur.

Au putut sa-si exprime sentimentele intr-un mod exuberant. Sint intr-o forma destul de buna", a spus psihiatrul Florin Tudose, de la Spitalul Universitar Bucuresti. Specialistii recomanda jurnalistilor sa consulte un psiholog sau un psihiatru pentru a-si relua mai usor viata obisnuita.

Stresul post-traumatic. In general, persoanele care au trecut printr-o experienta similara cu a celor trei jurnalisti romani au avut depresii, insomnii, obsesii si fobii. Cea mai frecventa urmare in plan psihic, spun psihologii, este stresul post-traumatic care se manifesta prin retrairea momentelor dificile ale perioadei in care au stat in captivitate.

"Un stimul din exterior, un zgomot, o violenta, o atingere le poate aduce aminte de momentele traite in timpul sechestrarii", explica psihologul Cristina Levitchi.

La proces ar fi bine sa aiba un psiholog alaturi. Este posibil ca Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci sa se recupereze foarte repede, spune dr. Tudose. "Isi pot reveni in citeva zile sau in citeva luni", a precizat psihiatrul Radu Mihailescu de la Spitalul "Dr. Obregia". El spune insa ca, daca sint firi foarte puternice, jurnalistii s-ar putea sa nu aiba nevoie de recuperare.

De aceeasi parere este si psihiatrul Letitia Dobranici de la Spitalul Universitar CFR 2, care spune ca jurnalistii se vor readapta la o viata normala destul de usor dat fiind faptul ca sint firi deschise si comunicative. Dr.

Cristina Levitchi le recomanda celor trei ca atunci cind vor fi chemati sa depuna marturie in procesul rapirii sa fie insotiti de un psiholog, pentru ca "procesul ar putea fi o agresiune in plus pentru ei". (Mihaela Naftanaila)

Carantina medicala si informationala

Cei trei ziaristi au intrat in carantina imediat cum au sosit in tara, conform procedurilor standard, a anuntat ieri un comunicat al presedintiei.

"Carantina este necesara pentru ca Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian sa nu fie obligati sa-si aminteasca momentele dificile prin care au trecut in ultimele doua luni, dar probabil este si o carantina informationala", ne-a declarat dr. Letitia Dobranici, psihiatru la Spitalul Universitar CFR 2.

Pina miercuri, ei vor fi supusi unor analize medicale, dupa care se vor putea intoarce la familiile lor.

TVR, mai interesat de automobilism

Duminica, 22 mai, ora 14.45. Pe faxurile redactiilor din Bucuresti soseste comunicatul oficial al Administratiei Prezidentiale: ziaristii au fost eliberati.

Prima reactie o are N24, la 14.47, urmata, la 14.50, de Realitatea TV si Antena 1, la citeva secunde distanta una de alta. La 14.54, TVR 1 difuzeaza un anunt sec, iar PRO TV incepe editia speciala la 15.09. Doar PrimaTV continua, surprinzator, sa difuzeze reluarea eisiunii "Copiii spun lucruri trasnite", pina la ora 15.30.

Pina la ora 16.00, audientele au fost dominate de TVR 1. Si asta pentru ca postul public a preferat, dupa citirea comunicatului de la Palatul Cotroceni, sa transmita Formula 1, ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat.

De la 16.00 si pina la 19.15, Antena 1 a avut aproape incontinuu audienta cea mai mare in mediul urban, reusind sa atinga cea mai mare medie de audienta pentru intreaga zi de duminica, 2,7 puncte de rating, devansind PRO TV si TVR 1.

Dupa 19.15, orasenii s-au mutat pe PRO TV, care a condus in audienta timp de inca o ora. Romanii din mediul urban au preferat PrimaTV doar intre 18.00 si 18.15, la inceputul principalului buletin de stiri.

Virful de audienta s-a inregistrat in timpul discursului presedintelui Basescu, intre 19.00 si 19.15, la Antena 1: 9,3 puncte de rating.

"E prima data cind o grupare rebela anunta ea insasi eliberarea ostaticilor"

Specialistul francez Nicolas Henin a declarat luni, pentru Delta RFI, ca este vorba, "in mod clar", despre o afacere foarte incurcata, in care sint asteptate multe raspunsuri.

El a calificat drept "destul de surprinzatoare" inregistrarea difuzata de Al-Jazeera, prin care anuntau ca vor elibera ostaticii.

"E pentru prima data cind o grupare rebela anunta ea insasi eliberarea unor ostatici si, in plus, isi explica motivele, confirmind in intregime informatiile privind presiunea facuta de comunitatea musulmana din Romania, dar si de catre liderii religiosi ai acestei comunitati din Arabia Saudita." "In schimb, tacerea totala care a domnit in ultimele saptamini parea sa indice existenta unor

negocieri - evident secrete, intre partea romana si rapitori", a mai afirmat Henin.

Faptul ca presedintele Basescu a explicat, in discursul sau, unele declaratii din ultimele zile - inclusiv cea in care nu excludea un deznodamint tragic al crizei, referindu-se la imaginile in care Marie-Jeanne purta tricoul lui Munaf - "este inca o confirmare ca Irakul e tara fenomenelor "Fata Morgana", unde situatia e foarte complicata si e foarte greu sa intelegi ce se intimpla cu adevarat,

fiind in schimb usor sa te inseli asupra semnificatiei unui lucru", a continuat jurnalistul francez.

Calvarul altor ostatici continua

Eliberarea australianului Wood, incerta. Autoritatile de la Canberra sint decise sa-l elibereze pe cetateanul australian luat ostatic de militanti irakieni, dar afirma ca eliberarea celor trei ziaristi romani nu mareste sperantele pentru Douglas Wood, un inginer de 63 de ani, rapit la Bagdad acum trei saptamini.

Executia ostaticului misterios. Gruparea iordanianului Abu Mussab al-Zarqawi a anuntat, duminica, executarea unui cetatean american pe care il luase ostatic, se afirma intr-un comunicat difuzat pe Internet. Comunicatul, care nu precizeaza nici data si nici circumstantele rapirii, este insotit de fotografii de identitate si de un permis de conducere pe numele lui Neenus Y.

Khoshaba, eliberat in statul Illinois.

Florence Aubenas ramine prizoniera

Presedintele francez, Jacques Chirac, si ministrul de externe, Michel Barnier, au salutat ieri eliberarea jurnalistilor romani, subliniind ca spera la acelasi deznodamint si in cazul ziaristei franceze Florence Aubenas si a ghidului ei, Hussein Hanoun, rapiti in urma cu aproape cinci luni (pe 5 ianuarie) in Irak.

Ultimul semn de viata de la Florence Aubenas dateaza de pe 1 martie, cind a fost difuzata o caseta pe care jurnalista apare foarte palida si slabita si afirma ca are probleme de sanatate. "Va rog, ajutati-ma... E urgent!", spunea ea.

De atunci, despre Florence nu s-a mai aflat nimic, desi Franta nu are desfasurate trupe in Irak, iar diplomatia si serviciile secrete franceze sint extrem de active in negocierile de eliberare a ostaticilor.

(Laurentiu Mihu, Mihai Mincan, Livia Cimpoeru)