Valoarea reala a patrimoniului societatilor de investitii financiare (SIF), care se ascunde in spatele raportarilor contabile, i-a preocupat mult pe analistii societatilor de brokeraj mai ales in ultima luna, de cand investitorilor le este permis sa cumpere pana la 1% din actiunile fiecarei SIF.

Parerea majoritara de pe piata este ca valoarea reala se ridica undeva intre 1,3 si 1,8 miliarde de euro. Pe langa banii proprii, SIF-urile administreaza insa si datorii in valoare de peste 240 mil. euro, pentru care nu platesc dobanzi si pe care nu vor fi nevoite prea curand sa le returneze.

Valoarea contabila a activelor nete ale SIF-urilor, care nu includ si datoriile administrate, se ridica la finalul lunii trecute la 1,1 mld. euro. Pe langa aceasta suma, SIF-urile mai administreaza si sumele inregistrate ca datorii.

Dupa declaratiile reprezentantilor SIF, cam un sfert din datoriile pe care le au reprezinta dividendele din anii anteriori ale actionarilor, iar marea majoritate din restul reprezinta impozite pe care SIF-urile le calculeaza, dar nu trebuie sa le plateasca.

Este vorba de impozitul amanat, care reprezinta suma pe care SIF-ul ar trebui sa o plateasca la buget daca si-ar vinde toate participatiile pe care le detine.

Pentru ca e vorba doar de o ipoteza, SIF-urile calculeaza acest impozit, in conformitate cu standardele internationale de contabilitate (IAS), il inregistreaza la datorii, dar nu sunt obligate sa il plateasca pana cand nu isi vand participatiile respective.

"Din datoriile noastre aproximativ 40 mil. lei (11,4 mil. euro - n. red.) reprezinta dividendele pe care le-am trimis si au fost returnate, iar cam 110 milioane de lei (31,4 mil. euro - n. red.) reprezinta impozitul pe profit amanat", spune Gabriela Grigore, membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana.

Societatea inregistra in contabilitate la finalul lunii iulie datorii in valoare de 156 de milioane de lei (44 mil. euro).

Datoriile respective reprezinta astfel sume pe care SIF-urile le administreaza si din care pot obtine profit dar fara a fi nevoite sa plateasca dobanda. Nici actionarii care nu si-au ridicat dividendele si nici impozitul ipotetic nu presupun plata unei dobanzi.

"Nu cred ca datoriile astea sunt o problema pentru SIF-uri, mai ales ca raportul fata de valoarea reala a activelor lor este de fapt mai mica. Este foarte bine pentru ei ca folosesc acesti bani fara sa plateasca dobanda", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Fiecare dintre cele cinci SIF-uri are in prezent 8-9 milioane de actionari. Cei mai multi dintre acestia detin cateva actiuni din Programul de Privatizare in Masa, in contul dividendelor incasate de fostele Fonduri ale Proprietatii Private (FPP) de la societatile aflate in portofoliu, inainte ca FPP-urile sa se transforme in SIF-uri.

Fiecare din cei aproximativ 9 milioane de participanti la Programul de Privatizare in masa a primit intre 5 si 10 actiuni la fiecare SIF. Valoarea de piata a acestor pachete este de cativa lei noi. Cei mai multi dintre acestia nici nu stiu ca sunt actionari la SIF si nu si-au ridicat niciodata dividendele.

Actiunile reziduale reprezinta intre 10% - in cazul SIF Moldova - si aproa-pe 50% - in cazul SIF Muntenia - din capitalul social al fiecarui SIF.

Pe langa pragul de detinere de 0,1% majorat recent pana la 1%, actiunile reziduale sunt celalalt motiv pentru care actionarii nu au avut pana acum un cuvant de spus privind modul in care sunt administrate SIF-urile, Adunarile Generale neavand suficient cvorum pentru a lua decizii importante.

Legislatia pietei de capital, intrata in vigoare anul trecut permite SIF-urilor sa rascumpere actiunile reziduale, insa costurile unei asemenea opera-tiuni sunt extrem de ridicate. Mai multe dintre SIF-uri au anuntat ca intentioneaza sa demareze astfel de programe, dar pana in prezent aceste operatiuni nu au fost demarate.

Desi are datorii comparative cu celelalte SIF-uri, situatia este putin diferita la SIF Moldova. Societatea a hotarat sa prescrie (anuleze) dividendele nerevendicate de actionari dupa trei ani de la aprobarea acestora, datoriile catre actionari fiind astfel mai mici.

Societatea are insa inregistrate la datorii in jur de 4 milioane de euro ca urmare a biletelor la ordin garantate de fostul Fond al Proprietatii Private II Moldova si pe care trebuie sa le plateasca pentru ca cei care s-au impru-mutat nu si-au rambursat datoriile. Biletele la ordin au fost preluate de stat si sunt administrate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Activul net al societatilor de in-vestitii financiare (SIF), adica valoarea contabila al actiunilor SIF, a crescut la inceputul acestei luni cu pana la 15% datorita aplicarii unei noi proceduri de calcul si a unei cresteri bruste a va-lorii la care sunt inregistrate actiunile BRD.

Valoarea contabila a SIF-urilor a crescut astfel in prima saptamana a lunii august cu nu mai putin de 140 milioane de euro

Actiunile SIF-urilor au fost in ulti-mele luni printre cele mai profitabile de la Bursa, inregistrand doar la finalul lunii iulie si inceputul lunii au-gust o crestere de peste 40% pe fondul majorarii prin ordonanta a guvernului a pragului minim de detinere.

Cursul SIF-urilor a cunoscut insa in ultimele saptamani o corectie negativa.

In ultimele trei saptamani SIF-urile au pierdut 12% din valoare. La finalul saptamanii trecute, valoarea bursiera totala a celor cinci SIF-uri se ridica la 1,17 miliarde de euro.

SIF-urile detin pachete de actiuni la cateva sute de societati, alaturi de lichiditati in valoare de cateva zeci de milioane de euro. Cele mai im-portante pachete detinute sunt cele de la banci, unde fiecare SIF detine in jur de 6% din BCR si in jur de 5% din BRD, cele mai mari doua banci romanesti. In plus unele dintre SIF-uri mai detin actiuni la Bancpost sau Banca Transilvania.