Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea va derula pe termen mediu un amplu program de investitii in obtinerea de monoxid de carbon, intr-o fabrica de var, in materiale de constructii si produse chimice, precum si in productia de profile din PVC.

Pe lista investitiilor Oltchim se afla o facilitate in domeniul purificarii dioxidului de carbon si obtinerii monoxidului de carbon, materie prima pentru o parte dintre fabricile Oltchim.

Recent, conducerea combinatului a anuntat ca intentioneaza sa-si construiasca propria fabrica de var, cu o capacitate de 400 de tone pe zi, pentru a-si asigura consumul propriu. Valoarea acestei investitii este estimata la circa 6 milioane de euro.

Oltchim are un plan de investitii, care include si dezvoltarea altor afaceri in domeniul materialelor de constructii, respectiv in sectorul produselor chimice.

In total, fondurile investite pe termen mediu s-ar putea ridica la 200 de milioane de euro, a declarat directorul general Oltchim, Constantin Roibu.

Compania a anuntat recent ca doreste sa atraga capital de peste 25 de milioane de euro din partea unor fonduri de investitii pentru a mari capacitatea de productie pe segmentul materialelor de constructii si pentru a finanta o investitie in fabricarea de produse chimice.

Oltchim intentioneaza sa creeze societati mixte cu fondurile de investitii pe care vrea sa le atraga in afacere.

Investitiile ar viza capacitati de productie pentru profilele din PVC (policlorura de vinil) utilizate ca tamplarie la geamul termopan, panourile termoizolante, produse la Oltchim si utilizate ca materiale de constructii, si pentru poliesteri, utilizati inclusiv la producerea sticlelor PET.

Cele trei companii mixte ar urma sa asigure vanzarile pentru o parte a productiei Oltchim. PVC-ul este principalul produs al combinatului.

Compania a incercat in ultimii ani sa se extinda pe verticala prin fabricarea unor produse cu valoare adaugata mai mare, avand la baza PVC, iar investitiile care ar urma sa fie realizate reprezinta continuarea acestei strategii.

Roibu a anuntat ca Oltchim, unul dintre cei mai mari consumatori industriali de energie, este interesat chiar si de privatizarea CET Ramnicu Valcea, unde doreste sa devina actionar.

Oltchim a obtinut in primul semestru un profit net de 21,8 milioane de lei (6 milioane de euro), in scadere cu mai mult de o treime fata de perioada similara a anului trecut.

Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 10%, atingand 695 mil. lei (193 mil. euro), fata de 631,7 mil. lei (175 mil. euro) in primul semestru al anului trecut.

Actionarul majoritar al combinatului chimic este statul prin intermediul Ministerului Economiei si Comertului. Ministerul se pregateste sa scoata din nou Oltchim la privatizare, dupa mai multe incercari esuate de a-l vinde catre investitori strategici.

Pentru a pregati terenul procesului de privatizare, Oltchim si-a anuntat recent intentia de vanzare a mai multor active, in special a celor din domeniul agroalimentar, adica acele active care nu au legatura cu activitatea de baza a combinatului.

Printre aceste active se numara fabrica de conserve Raureni, fabrica de nutreturi combinate, fermele de porci Suinprod si complexul de pasari Avicola Babeni.

Activele vor fi vandute prin licitatie deschisa cu strigare, preturile de pornire ale licitatiilor insumand 48,9 mil. lei (13,9 mil. euro).

pe larg in Ziarul Financiar