Potrivit rezultatelor oficiale, alianta de opozitie, de centru stanga, condusa de Romano Prodi, a castigat la limita Camera Deputatilor. In acelasi timp, coalitia de guvernare, de centru dreapta, condusa de Silvio Berlusconi, are un avans minim la Senat, unde insa mai sunt asteptate voturi.

Deocamdata cei doi lideri isi disputa victoria. Romano Prodi s-a declarat invingator, insa Silvio Berlsuconi a pus la indoiala aceasta afirmatie, pe motiv ca voturile trebuie numarate cu atentie.

In ultimele 24 de ore, in Italia s-a desfasurat o drama plina de suspans. Initial, sondajele realizate la iesirea de la urne aratau ca fostul premier Romano Prodi se indrepta spre victorie.

Treptat insa, pe masura ce numararea voturilor a avansat, distanta ce separa alianta de opozitie de centru stanga, condusa de fostul premier Romano Prodi, de coalitia de guvernare de centru dreapta a Premierului Silvio Berlusconi s-a redus progresiv.

Astfel, potrivit rezultatelor oficiale, la Camera Deputatilor Romano Prodi a castigat 49.8 la suta din voturi, in timp ce Silvio Berlusconi a obtinut 49.7.

La Senat, coalitia de guvernare a obtinut un mandat in plus fata de alianta de opozitie, insa mai este asteptat votul celor peste 3 milioane de italieni care traiesc in strainatate si care anul acesta au putut pentru prima oara participa la alegerile parlamentare.

Corespondentii transmit ca e posibila renumararea voturilor, dat fiind faptul ca rezultatul este atat de strans.

Daca Silvio Berlusoni obtine controlul in Senat, iar Romano Prodi la Camera, analistii se tem ca Italia va avea de traversat inca o perioada de relativa instabilitate politica, din cauza fragmentarii clasei politice.