La intrarea in tara, debitul Dunarii a scazut, miercuri dimineata, la 14.300 de metri cubi pe secunda - a anuntat Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta. Si la punctele hidrometrice Portile de Fier I si II debitele au cunoscut scaderi majore, in ultimele 24 de ore acestea atingand valorile de 14.500 si 14.350 de metri cubi pe secunda.

Situatia se mentine critica, insa, in aval de hidrocentrala Portile de Fier II. Cel mai afectat ramane judetul Dolj. Autoritatile le-au cerut locuitorilor din zona de sud a orasului Bechet sa-si paraseasca casele dupa ce apa a depasit digul de saci ridicat pe drumul national 55A.

Aceasta zona este locuita de numeroase persoane in varsta, care sunt ajutate de militari sa isi ia lucrurile din case.

Un alt dig de pe Dunare a cedat marti noaptea, in judetul Tulcea, in dreptul comunei Ceatalchioi. Autoritatile urmeaza sa evacueze intr-o prima faza peste 25 de familii, ce vor fi cazate in corturi militare.

Si in comuna Oltina, din judetul Constanta, situatia s-a agravat. Miercuri dimineata, au fost inundate 21 de case si 40 de gospodarii. Aproximativ 170 de persoane au fost evacuate.

In comuna Spantov, judetul Calarasi, nivelul Dunarii a scazut, dupa ce digul de la Chiselet s-a spart. Apa s-a retras o jumatate de metru, iar drumul national Calarasi-Oltenita a fost redat circulatiei. Sunt inundate peste 200 de gospodarii iar populatia a fost evacuata.

Si in comuna Manastirea, autoritatile le-au cerut localnicilor sa isi paraseasca locuintele. In zona, militarii urmeaza sa amenajeze o tabara, cu mai multe corturi, in care vor fi cazati sinistratii.

Ministerul Administratiei si Internelor a anunta, miercuri, ca au fost evacuate din calea apelor, 15.011 de persoane. Cele mai multe sunt din judetele Dolj - 10.009, Calarasi - 4.172 , Constanta - 378, Tulcea - 192 si Braila -103.