Soferilor li se pragatesc gadgeturi interesante in viitorul apropiat. Germanii de la Mercedes au dezvoltat o tehnologia numita “Car-2-X Communication”, care face parte dintr-un proiect european denumit WILLWARN (Wireless Local Danger Warning). Dupa ce va incepe productia in serie noua tehnologie va revolutiona siguranta activa auto.

Noua tehnologie a fost deja testata pe cinci masini si face ca acestea sa comunice practic intre ele pentru a preveni situatii neprevazute din trafic.

Astfel, daca masina echipata cu sistemul german se afla intr-o zona cu o situatie neprevazuta (ceata deasa, carosabil inghetat sau ale automobile stationate pe marginea drumului in arii nesigure), aceasta comunica cu masinile care dispun de acelasi sistem care vin din spate.

In aceste conditii, soferii care se apropie de respectiva zona se pot pregati de situatia ivita si isi pot adapta viteza si tinuta de drum la timp.

DaimlerChrysler, grupul din care face parte Mercedes, a testat pentru prima data o astfel de tehnologie acum sase ani in trafic deschis, rezultatele subliniind un succes clar la public.

Unul dintre marile avantaje este faptul ca sistemul nu necesita aparate scumpe cu instalare fixa care sa transmita sau sa primeasca informatiile, totul decurgand cu ajutorul undelor radio care previn toate masinile din zona pe o raza de 500 de metri.

Interesant este faptul ca masinile care primesc informatiile paseaza la randul lor datele mai departe, tot pe o raza de 500 de metri, astfel ca soferii care dispun de noua tehnologie Mercedes vor putea afla de incidentul expus cu mult timp inainte sa ajunga la locul acestuia.

Mai mult, noua tehnologie nu necesita senzori aditionali, deoarece toate informatiile necesare sunt afisate cu ajutorul datelor provenite de la sistemele ABS si ESP, de senzorii care citesc unghiul de rotire a volanului, de termometrul exterior si de sistemul de navigatie.

Vestea buna este ca sistemul Mercedes ar putea fi pus in aplicare mai devreme decat se poate crede datorita faptului ca germanii au constientizat utilitatea acestuia si au decis sa implice si alte companii din sectorul auto la dezvoltarea acestuia.

In aceste conditii, DaimlerChrysler va oferi toate informatiile necesare tuturor companiilor interesate, realizand faptul ca stabilirea unei retele ampla depinde de dezvoltarea in masa a sistemului.

Pentru ca sistemul sa poata fi aplicat este nevoie insa de intelegerea autoritatilor pentru montarea unor receptoare radio pe marginea soselelor si autostrazilor. Aceste noduri radio stationare ar putea oferi, pe langa o legatura intre masini, si informatii aditionale legate de trafic sau retele de internet wireless.

In plus, pe langa rolul de atentionare asupra pericolelor, noua retea radio va putea imbunatati traficul ajutand soferii sa caute rute ocolitoare mai putin populate in orele de varf.