Romania este tara cu cel mai riscant domeniu national de internet (.ro), potrivit unui studiu realizat de compania McAfee. Domeniul .ro este cel mai riscant, cu 5,6% site-uri suspecte, dupa cum reiese din analiza facuta de compania de software. Romania este urmata in acest clasament de catre Rusia, domeniul .ru fiind considerat ca al doilea la grad de risc.

Conform datelor furnizate de sursa citata, 4,5% dintre site-urile de pe domeniul .ru sunt considerate ca fiind suspecte.

Cel mai sigur domeniu: .gov

McAfee a realizat o analiza a celor mai sigure si mai riscante site-uri de pe internet, clasificand website-urile in functie de o serie de factori care le fac mai sigure sau mai riscante. Printre acesti factori riscanti se numara frecventa spam-urilor, a spyware-urilor s.a.md. Dincolo de site-urile nationale cu potential de risc, o alta categorie de website-uri suspecte sunt cele generice.

Dintre acestea, pe primul loc se situeaza domeniul .info, unde 7,5% din totalul de siteuri sunt calificate ca fiind riscante. Al doilea loc la aceasta categorie este ocupat de cunoscutul domeniu .com, 5,5% dintre site-urile inregistrate pe acest domeniu fiind suspecte.

Domeniul .gov este considerat ca avand riscuri zero, dar acest domeniu este disponibil numai pentru agentiile guvernamentale din Statele Unite.

Unele activitati de pe internet, ca inregistrarea la un site sau descarcarea unui fisier, sunt mult mai periculoase cand sunt realizate de pe un anumit domeniu. De exemplu, daca-ti dai adresa de mail unui site oarecare de pe domeniul .info, exista 73,2% sanse de a primi un spam.

Conform aceluiasi studiu, Finlanda s-a dovedit tara cu cele mai putine site-uri periculoase - doar 0,1% din total. Pe ansamblu, 4,1% dintre site-urile analizate sunt insemnate cu galben sau rosu.

O alta concluzie a raportului este ca domeniile in care inregistrarea costa putin sau deloc au un grad de risc mai crescut. De exemplu, un motiv pentru care domeniul .biz este preferat de cei care trimit spam-uri este ca acesta poate fi folosit imediat, spre deosebire de alte domenii unde trebuie sa astepti 24 de ore pentru a fi inregistrat.