Aproximativ 500 de taximetristi bucurestenii vor protesta, luni, in Capitala, nemultumiti de faptul ca Primaria Municipiului Bucuresti acorda licentele de transport cu prioritate catre firmele de taximetrie care folosesc masinile proprietate personala ale soferilor.

Mitingul va incepe la ora 10, in Piata Constitutiei, de unde taximetristii vor pleca spre Piata Operei, pe traseul Piata Unirii - Piata Universitatii - Bulevardul Regina Elisabeta, relateaza NewsIn.

Reprezentantii taximetristilor sunt nemultumiti de faptul ca Primaria Bucuresti nu ar aplica corect legea 265/2007, referitoare la acordarea noilor autorizatii de transport, si dau licente, cu prioritate, firmelor de taxi, in detrimentul taximetristilor care au masini proprietate personala.

Ei sustin ca majoritatea firmelor de taxi din capitala au foarte putine masini proprii (aproximativ un sfert din totalul masinilor de taxi), iar restul sunt cumparate de soferi.

Soferii angajati la aceste firme folosesc masinile proprii pe care trebuie sa le intretina din veniturile personale, cumpara benzina din banii proprii si isi platesc contributiile sociale si impozitele din veniturile proprii.

Totodata, firma pentru care lucreaza le cere o suma cuprinsa intre 700 si 1.500 de lei. In acest fel, din castigul obtinut lunar, dupa scaderea acestor cheltuili, soferii sustin ca raman, de cele mai multe ori, cu venituri apropiate de castigul minim pe economie.

Taximetristii reclama si faptul ca Primaria Capitalei acorda licente firmelor in ansamblu si nu nominal, pentru fiecare masina. Astfel, firmele de taxi iau de la primarie un numar de licente pe care le tin blocate pentru ca nu au masini, in timp ce soferii independenti nu beneficiaza de aceste licente si sunt obligati sa lucreze la firme cu masinile proprii, in schimbul licentei.

Soferii de taxi mai reclama si faptul ca firmele de taxi au prioritate la procurarea licentelor, acestea putandu-le ridica cu trei luni in avans fata de soferii independenti.

Taximetristii ameninta ca vor continua actiunile de protest in toata tara, daca autoritatile nu le rezolva problemele.