Federal Reserve a redus dobanda de referinta la dolar cu 0,25% la 4,5%. In urma declaratiei oficiale, publicata la 20:15 (ora Bucurestiului), indicii burselor din Statele Unite au inregistrat cresteri importante, in timp ce dolarul a atins un nou minim istoric in raport cu euro, la peste 1,4500.

Oficialii Federal Reserve au decis ca, tinand cont de conditiile prezente in economie si in pietele financiare, dobanda de referinta la dolar sa fie redusa cu 0,25% la 4,5%. In acelasi timp si dobanda de refintantare a fost redusa, tot cu 0,25%, la 5%. Este a doua modificare a dobanzilor din aceasta toamna, in luna septembrie Fed operand o reducere cu 0,50% a ambelor dobanzi.

Din textul declaratiei oficiale rezulta ca economia americana va inregistra un ritm de crestere mai mic pe termen scurt, datorita declinului sectorului imobiliar, dar ca reducerile dobanzilor, luate cumulat, vor avea darul sa conserve cresterea economica pe termen lung si evitarea raspandirii efectelor negative ale crizei financiare in intreaga economie.

In plus, Federal Reserve “vede” ca egale riscurile de tin de inflatie, generata in special de cresterile preturilor la petrol si marfuri din perioda recenta, fata de cele care tin de cresterea economica.

Cu alte cuvinte, un Fed mult mai “hawkish”, adica mai putin indreptat spre reducerea pe viitor a dobanzii, decat estima piata. Astfel, sansele ca Fed sa reduca in continuarea dobanda de referinta la dolar la sedinta din luna decembrie, au scazut simtitor.

Dupa o scadere initiala, imediat dupa publicarea deciziei si a textului declaratiei oficiale a Fed, bursele din Statele Unite au schimbat rapid trendul, crescand pana la finalul sesiunii de tranzactionare.