NATO a decis ca aeroportul din orasul Papa, din vestul Ungariei, sa devina baza militara de transport startegic al flotei aeriene, in detrimentul bazei romanesti de la Constanta si al celei de la Ramstein, din Germania, informeaza luni cotidianul Nepszabadsag, citat de agentia MTI.

Alianta Nord-Atlantica a decis, vineri, sa isi stabileasca baza in acest oras, alte doua localitati candidate fiind Ramstein, in Germania, si Contanta, in Romania, a declarat duminica, ministrul ungar al Apararii, Imre Szekeres.

Ambasadoarul american la Budapesta, April H. Foley, a comentat ca alegerea reflecta faptul ca membrii NATO considera Ungaria drept un partener experimentat, competent si de incredere.

NATO intentioneaza sa tina trei dintre cele patru avioane de transport Boeing C-17 Globemaster III la baza respectiva. Primul dintre aparatele de zbor este programat sa aterizeze la baza din Papa la sfarsitul anului 2008, celelalte urmand sa ajunga aici in 2009.

Avionul C-17 Globemaster III este un aparat de zbor pentru transport strategic, cu o capacitate de 77 de tone de incarcatura, pe care o poate transfera pe o distanta de peste 4.450 de kilometri, fiind apt sa opereze inclusiv in conditii nefavorabile.

Avionul va juca un rol foarte important in transportarea militarilor NATO in Irak si Afganistan si pentru furnizarea de material logistic bazelor din aceste regiuni.

Intretinerea avioanelor C-17 va fi realizata de peste 200 de militari din 17 tari si de o echipa de mecanici experti ai Boeing.

In urma proiectului, se apreciaza ca se vor crea intre 300 si 500 de noi locuri de munca pentru civilii maghiari.

In perioada 2006-2007 NATO a investit peste opt miliarde de forinti, echivalentul a 32 de milioane de euro, pentru a renova aeroportul din Papa.

Totusi, pentru ca NATO sa foloseasca aceasta baza pentru operatiunile flotei strategice, facilitatea militara are nevoie in continuare de unele modernizari, informeaza publicatia.