“Statul este un prost administrator” - pare a fi doar un cliseu. Din pacate, in Romania ultimelor decenii, aceasta a fost crunta realitate, iar modele precum cel francez sau cel suedez nu au putut fi aplicate.

Desigur, atunci cand o activitate trece de la stat la privat nu inseamna neaparat si o imbunatatire a bunei guvernari pentru ca institutiile statului care se ocupa de aplicarea legilor tot de stat sunt.

Insa atunci cand firma care achizitioneaza are sediul intr-o tara precum Franta, Suedia, SUA sau Marea Britanie, putem fi siguri ca normele interne ale firmei respective sunt mai avansate si mai respectate decat legile statului nostru, oricat de european ar fi el.

De aceea, intentia actualului guvern de a privatiza acum din ce a mai ramas de privatizat (de exemplu privatizarea Antibiotice Iasi a intrat si ea pe linie dreapta) nu poate duce decat la cresterea bunei guvernari, chiar daca in anumite cazuri cumparatorii provin din zone precum tarile arabe.

Sper insa ca pana la alegerile din 2008 - cand probabil va avea loc o schimbare de guvern - guvernul actual sa privatizeze ce a mai ramas de privatizat.

Peste un singur hop mai trebuie sa treaca guvernul actual si sper sa isi schimbe pozitia oficiala: si anume privatizarea mamutilor energetici si de transport care inca mai sunt in portofoliul de active al guvernului.

dezbate pe blogul lui Emil Stoica