Romania a inregistrat progrese in privinta reglementarii pietei de energie electrica, prin crearea unei autoritati independente, insa institutiile cu atributii in domeniile gazelor naturale si telecomunicatiilor nu au un grad suficient de independenta, potrivit unui raport al Bancii Mondiale, transmite Medifax.

Studiul "Reforma infrastructurii - privatizare, reglementare si concurenta" arata ca reglementarea eficienta, inclusiv prin stabilirea unor tarife adecvate, este cea mai importanta conditie pentru reforma infrastructurii.

In Romania, reglementarea sectorului de telecomunicatii denota o lipsa de coerenta, in vreme ce in autoritatile din domeniul gazelor naturale nu sunt independente, se spune in studiu.

Ministerul Economiei si Comertului numeste presedintele, vicepresedintele si cei trei membri ai conducerii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), ceea ce instituie controlul ministerial asupra acesteia. In ceea ce priveste domeniul electricitatii, Romania a adoptat o serie de masuri curajoase de reforma pentru infiintarea unor autoritati independente.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei este o institutie independenta, care functioneaza dupa modelul britanic.

Atributiile privind preturile la serviciile de telecomunicatii sunt insa impartite intre mai multe institutii, printre care Agentia Nationala de Comunicatii si Informatica, Guvern si Consiliul Concurentei.

De asemenea, neclaritatile in privinta identificarii tarifelor reglementate au condus la anomalii, cum ar fi lacunele de reglementare in privinta interconectarilor care nu includ operatorul dominant RomTelecom.

In consecinta, deciziile privind tarifele nu sunt coordonate, iar problemele cum ar fi diferente de preturi la serviciile locale, interconectarile intre RomTelecom si operatorii de telefonie mobila si intre acestia din urma, nu sunt explicate.

Dan Pantilie, presedintele ANRGN ne-a declarat ca studiul realizat de Banca Mondiala se refera la o perioada mai veche. "In urma unor modificari ale legislatiei in domeniu, ANRGN a trecut, la fel ca si ANRE, in subordinea directa a primului ministru. Astfel, a crescut gradul de independenta al institutiei, iar presedintele este numit direct de premier", a adaugat Dan Pantilie.