In urma intalnirilor avute la Bagdad cu conducerea Irakului, Mircea Geoana a avansat mai multe propuneri privind stingerea acestor datorii.

Intr-un interviu la BBC, ministrul de externe a spus ca o parte a acestei datorii ar putea fi transformata fie intr-un fond de investitii romanesti in Irak, fie ca o participare in calitate de actionar la o banca de reconstructie si dezvoltare in Irak sau intr-un fond de garantare a unui import de petrol irakian pentru nevoile economiei romanesti.

Mircea Geoana a admis ca pe termen scurt acesti bani, circa doua miliarde de dolari, nu vor putea fi recuperati, dat fiind ca Irakul are datorii externe de 125 de milarde de dolari, la un produs intern brut anual de doar 25 de miliarde de dolari.

Cine are prioritate?

Intrebat daca exista o lista de tari care au prioritate la rambusarea datoriei irakiene, Mircea Geoana a spus ca statele care au contribuit la stabilizarea tarii si care au facut, ca Romania, gesturi politice importante, vor avea un cuvant prioritar.

Dar, a adaugat ministrul de externe, nu este normal ca datorii pe care Irakul le are fata de tari dezvoltate si bogate, sa fie tratate la fel ca datorii fata de tari cu probleme economice, ca Romania. "

„Una este o datorie de cateva milarde de dolari la un produs intern de sute de miliarde de dolari, cum au tarile occidentale si alta este o datorie de doua miliarde, cum are Romania, la un produs intern brut inc modest.”

Deci, a adaugat Mircea Geoana, sunt prioritati politice, dar si prioritati legate de capacitatea economica reala a creditorilor Irakului.

"Cel mai grav lucru ar fi sa ne lasam intimidati de Al Qaeda"

Mircea Geoana a spus ca reactia Romaniei la amenintarile retelei Al Qaeda la adresa tarilor membre ale coalitiei rezente in Irak trebuie sa fie ferma: "Cred ca cel mai grav lucru pe care am putea sa-l facem ar fi sa ne lasam intimidati sau sa intram intr-un dialog cu acest tip de amenintari".

La sfarsitul saptamanii trecute, intr-un comnicat publicat de un ziar de limba araba din Londra, un grup care pretindea ca vorbeste in numele retelei Al Qaeda, amenintase ca va relua, la 15 iulie, atentatele impotriva oricarei tari care are trupe in Irak.

Ministrul de Externe a mai spus ca Romania este de ceva vreme in stare de alerta si prevenire, dar ca nu exista elemente suplimentare de ingrijorare.