Radu Sarbu si Ovidiu Musetescu, fostii sefi ai defunctilor FPS si APAPS, patronii privatizarilor pe doi lei si ochi frumosi, vor avea de dat explicatii la Parchetul National Anticoruptie si in legatura cu privatizarea rafinariei Petromidia. In luna mai a.c.

, PNA a dat publicitatii un comunicat de presa referitor la "inceperea urmaririi penale "in rem" sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni de coruptie si conexe celor de coruptie, in legatura si ca urmare a privatizarii societatii Petromidia SA".

Desi in comunicatul Parchetului nu se facea referire decat la faptele constatate si nicidecum la persoanele care le-au savarsit, concluzia indirecta era aceea ca in vizorul PNA se afla doar persoane din conducerea grupului Rompetrol, in frunte cu Dinu Patriciu, care a si anuntat oficial ca urmeaza sa puna la dispozitia procurorilor o serie de documente ce i-au fost solicitate.

In realitate, in atentia procurorilor antimafia se afla si fostele conduceri ale FPS si APAPS, astfel cum rezulta dintr-o rezolutie a PNA din dosarul nr.

156/P/2004, si in care se face referire la nu mai putin de cinci infractiuni, respectiv: stabilirea cu intentie a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare; evaziune fiscala; abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata; infractiunea de spalare de

bani; folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii savarsite in scopul obtinerii de bunuri si alte foloase necuvenite.

Concret, referitor la aceasta din urma fapta, procurorii sustin ca exista indicii temeinice cu privire la faptul ca "unii membri ai comisiei de privatizare au furnizat informatii ce nu erau destinate publicitatii pentru a favoriza Rompetrol Group BV Olanda la obtinerea pachetului de actiuni al SC Petromidia SA, persoane care ulterior au devenit administratori si membri ai Consiliului de

Administratie ale firmelor din cadrul grupului Rompetrol".

In ceea ce priveste acuzatiile aduse de catre procurorii antimafia fostelor conduceri ale FPS si APAPS, precum si reprezentantilor Ministerului Economiei si Comertului si Ministerului Finantelor Publice, in rezolutia Parchetului se fac referiri la o serie de aspecte precum: modificari cu privire la plata ratelor esalonate in contractul de vanzare-cumparare de catre Colegiul de conducere al APAPS,

reesalonarea putand a se efectua doar cu mandat guvernamental expres in acest sens; neurmarirea de catre reprezentantii APAPS a instrainarilor de active in cadrul rafinariei Petromidia catre societatile din cadrul grupului de firme Rompetrol, fiind incalcate astfel prevederile contractuale care interzic vanzarea activelor pe o perioada de cinci ani; propunerea unei solutii nelegale de catre

reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului si Ministerului Finantelor Publice pentru stingerea datoriilor bugetare ale SC Petromidia Rafinare SA etc. Surse judiciare ne-au declarat ca, in momentul de fata, expertii in privatizare din PNA lucreaza la un act de control/constatare de natura economico-financiara, masura prealabila efectuarii unei expertize.

Mentionam faptul ca, in cursul zilei de vineri, saptamana trecuta, am adresat grupului Rompetrol cateva intrebari la care nu am primit nici un raspuns. In asteptarea acestuia, am amanat referirile privind aspectele din dosarul PNA legate de Rompetrol sau de persoane din conducerea acestuia.