Sint arhitecti care vind si planuri mai ieftine, dar pentru constructii “de serie”

Proiectul unei case din caramida cu doua dormitoare, o sufragerie, doua bai si o bucatarie costa minimum 4.500 de euro, dupa cum spun mai multi arhitecti. Piata proiectelor pentru case s-a stabilizat in ultimii doi ani, iar preturile au fost reglate printr-o lege care stabileste cum isi pot calcula arhitectii onorariile pentru diferite tipuri de proiecte.

Cele mai scumpe sint planurile pentru vile de lux, unde doar pretul proiectarii poate ajunge la 600 de euro metrul patrat, adica aproape dublu fata de pretul manoperei de constructie pentru o casa obisnuita.

Specialistii ii sfatuiesc pe cei care au un teren si vor sa isi construiasca o casa sa hotarasca mai intii ce tip de constructie aleg: individuala sau colectiva. “Constructiile colective sint mai ieftin de proiectat, dar clientul poate fi nemultumit de faptul ca o casa “de serie”, cum o numesc arhitectii, nu i se potriveste.

Constructiile individuale presupun mai multa munca, de aceea si pretul va fi pe masura”, spune arhitectul Viorel Hurduc, presedintele filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania.

Locuintele colective (“de serie”) sint fie ansambluri de case asemanatoare celor pe care le-au introdus pe piata Agentia Nationala a Locuintelor sau firme precum Impact ori Triumf Construct, fie proiecte gata facute, din care clientul poate alege un model care ii place.

“Locuintele colective nu sint personalizate, ci respecta doar standarde de locuire, de calitate a locuintei”, explica Viorel Hurduc. Deoarece in Romania piata nu s-a dezvoltat destul de mult, nu exista banci cu proiecte de case, din care oamenii sa poata alege.

Exista insa arhitecti care, dupa ce au construit mai multor clienti un gen de casa care le-a placut, realizeaza altele asemanatoare, care pot fi cumparate mai ieftin. “Se spune in breasla ca aceste locuinte colective stirbesc onoarea profesionala a arhitectilor.

Cu toate acestea, eu am elaborat un sistem de proiecte tip, astfel incit proiectarea sa il coste mai putin pe client”, spune un alt arhitect, Octavian Ungureanu. In astfel de sisteme tip, un proiect poate costa intre 1.000 si 1.200 de euro.

De asemenea, exista initiative, precum cea a arhitectului Dan Covali, care ofera, prin Internet, proiecte de casa in functie de dorintele clientului (numar de camere, de bai, cu etaj, case de vacanta). Clientul poate sa vada mai multe proiecte si poate discuta ulterior pe cel care ii convine.

Casele individuale, o haina pentru client

Proiectarea unei locuinte individuale este una dintre misiunile cele mai dificile pentru un arhitect. “A proiecta o casa pentru o persoana sau o familie presupune a raspunde la latura subiectiva a vietii unei familii. Mai precis, casa trebuie sa defineasca personalitatea cuiva, sa fie ca o haina care trebuie sa i se potriveasca perfect”, spune Viorel Hurduc.

Avertismentul arhitectilor este ca proiectarea unei case care sa raspunda perfect personalitatii si gusturilor unui client poate dura de la 1-2 luni pina la aproximativ 2 ani.

“Depinde foarte mult si de durata lucrarilor”, spune presedintele filialei Bucuresti a OAR, timp in care arhitectul trebuie sa fie prezent pe santier pentru a urmari respectarea proiectului, dar si pentru a face in proiect eventualele modificari cerute de client.

Romanii au preferinte “marete”

Majoritatea clientilor care vin sa cumpere un proiect vor o casa cu etaj, cu living, 2 sau 3 dormitoare, 2 bai, o bucatarie si, eventual, o incapere de servire a mesei, spun arhitectii. “Pe linga aceasta nivelare a cerintelor, apar clienti care cer mai mult spatiu decit ar fi nevoie pentru familia lor.

De exemplu, vor mai multe dormitoare, baie de 14 mp (cam cit dormitorul unui apartament obisnuit de la bloc) sau doua livinguri”, spune Octavian Ungureanu.

Cit costa un proiect?

Exista o lege din 1992, revizuita in urma cu trei ani, pe baza careia arhitectii isi calculeaza onorariile. Atunci cind face calculul, un arhitect pleaca de la premisa ca valoarea minima a unei case construite este de 54.000 de euro. Proiectarea se calculeaza ca procent din valoarea constructiei. Cu cit aceasta valoare creste, procentul corespunzator proiectarii scade.

De exemplu, cel mai mic procent (5,4%) este la cladirile colective de locuit a caror valoare depaseste 18 milioane de euro.

valoare constructie pret proiect

54.000 euro 4.536 euro (8,4%)

144.000 euro 10.476 euro (6,6%)

1.080.000 euro 63.828 euro (5,7%)

De ce trebuie sa ne ferim?

de constructorii care spun ca pot proiecta singuri o casa

de proiectele pentru care arhitectii nu se angajeaza sa urmareasca si executia

de arhitectii fara drept de semnatura

de arhitectii care proiecteaza prea ieftin