Cat inca mai are painea si cutitul in mana, pretextand ca aplica o lege votata de Parlament, Cabinetul Nastase pregateste vanzarea pe mai nimic a sediilor ocupate de principalele partide politice. Dupa principiul "cine imparte, parte isi face", la cel mai mic pret va fi vandut sediul PSD din strada Kiseleff numarul 10.

Pentru imobilul cu o suprafata construita de 847 metri patrati, partidul lui Adrian Nastase va plati 14 miliarde de lei, adica echivalentul a 350.000 de euro, ceva mai mult decat o vila construita de ANL. Pentru o suprafata construita cu doar 19 metri patrati mai mare (866 metri patrati), partidul lui Traian Basescu trebuie sa plateasca 45 de miliarde de lei, adica echivalentul a 1.125.

000 de euro. Partidul lui Theodor Stolojan va trebui sa-si cumpere sediul compus din subsol, parter si etaj din Aviatorilor numarul 86 cu 21,7 miliarde de lei, adica echivalentul a 542.000 de euro, pret pe care nu-l platesti nici pentru cea mai amarata vila in zona.

Pentru sediul de 187 metri patrati in buricul Bucurestiului, partidul lui Corneliu Vadim Tudor va plati pretul unei garsoniere obisnuite, adica 560 de milioane de lei, echivalentul a 14.000 de euro. Primul pas pentru vanzarea sediilor de lux catre partidele politice s-a facut saptamana trecuta.

Printr-o Hotarare de Guvern, Cabinetul Nastase a schimbat statutul juridic al imobilelor si, in mod cel putin suspect, si al terenurilor aferente. Astfel, toate acestea au fost trecute din proprietate publica in proprietate privata a statului, obligativitate stabilita de Legea privind vanzarea spatiilor destinate sediilor partidelor politice.

Aceeasi lege, insa, nu da dreptul partidelor politice sa-si cumpere si terenurile. Decizia Executivului este cu atat mai suspecta, cu cat hectarele de teren aferente sediilor partidelor politice nu fac obiectul inchirierii, acestea fiind folosite gratuit, printr-o intelegere tacita. Acum, odata cu schimbarea statutului juridic, pentru terenuri trebuie platit impozit.

Specialistii Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) sustin ca valoarea de inventar pentru sediile partidelor politice a fost reactualizata pe 31 martie 2004 si a fost stabilita de catre un evaluator.

In privinta terenurilor, aceleasi surse sustin ca, in acest moment, nu pot fi nici macar inchiriate partidelor politice, intrucat acestea nu au contracte de inchiriere pentru ele.

Maria Manoliu, Mircea Marian