Romania are rezervat un loc important printre statele europene unde criminalitatea si fraudele de orice fel au luat amploare, este concluzia unui scriitor american a carui carte despre crima organizata tocmai a aparut pe piata din SUA.

CARTE. In volumul “Crima organizata: un ghid al unei industrii de succes“, Paul Lunde da detalii despre “noua mafie“, care nu mai seamana deloc cu gruparile de etnie italiana de pe vremuri. “De la destramarea Uniunii Sovietice, Europa a devenit o importanta baza pentru operatiunile mafiote, in special pentru traficul de carne vie“, noteaza Lunde.

Pentru american, Europa are doua centre ale infractionalitatii: Romania si Albania. “Romania este centrul fraudelor cu carti de credit“, scrie Lunde. Despre Albania, autorul mentioneaza ca “a recuperat foarte repede diferenta care o separa, in privinta inovatiilor in activitatile criminale, de tarile dezvoltate“.

REPUTATIE. Paul Lunde trece in revista si activitatile ferocei mafii ruse, cunoscute pentru violenta si cruzimea sa, tipice epocii lui Stalin. “Mai la est – scrie el – ne intalnim si cu “yakuza”, mafiotii japonezi, dar si cu periculosii recuperatori chinezi.

“ Potrivit scriitorului american, cei mai temuti criminali de pe continentul african sunt cei din Nigeria, in timp ce in America de Sud, centrul infractionalitatii este, fara indoiala, Columbia.