Cele 196 de pagini ale raportului sustin ca serviciile de informatii externe, MI6, nu au verificat suficient de bine sursele din care si-au cules informatiile si ca uneori s-au bazat pe rapoarte la a doua, sau chiar a treia mana.

Conform raportului, Comisia de Coordonare a Serviciilor Secrete (JIG -prescurtarea din limba engleza), nu ar fi trebuit sa sustina ca Irakul poate folosi armele sale de distrugere in masa in interval de 45 de minute, fara sa explice ce inseamna acest lucru.

Dupa prezentarea raportului Tony Blair le-a membrilor Camerei Comunelor ca "accepta" concluziile raportului si ca este posibil ca Irakul sa nu fi avut un numar mare de arme de distrugere in masa la inceputul razboiului.

Critici continute in raport

Tony Blair a spus ca-si asuma "responsabilitatea deplina" pentru greselile facute, dar a adaugat ca ele au fost facute "cu buna credinta".

Liderul Partidului Conservator, Michael Howard, a declarat insa "intrebarea pe care trebuie sa si-o puna acum este daca i-a mai ramas vreo urma de credibilitate?"

Principalele concluzii ale Raportului Butler

Acuzatiile ca Irakul putea folosi armele de distrugere in masa in 45 de minute "nu se sustin"

Nu au fost formulate acuzatii la adresa unor persoane anume

Informatiile de spionaj au fost exploatate "la maximum, dar fara a se depasi limitele"

Politicienii nu au distorsionat informatiile de spionaj "cu premeditare"

Limitarile informatiilor de spionaj "nu au fost suficient de bine subliniate" in dosarul guvernului

Directorul JIC, John Scarlett, ar trebui sa preia functia de sef al MI6

Tony Blair le-a spus parlamentarilor ca accepta faptul ca s-au facut greseli, dar a adaugat: "Pot spune cu onestitate ca eu cred ca nu a fost gresit faptul ca am scapat de Saddam. Irakul, regiunea Orientului Apropiat, lumea intreaga este mai sigura si mai buna fara Saddam."

Raportul stabileste ca alocutiunea rostita de premierul Blair in fata deputatilor in ziua publicarii "dosarului Irak", in septembrie 2002, ar fi putut intari impresia ca informatiile era "ferme si complete".

In replica, Tony Blair a spus: "Nu a mintit nimeni, nimeni nu a falsificat informatii. Nimeni nu a introdus informatii in dosar fara sfatul serviciilor secrete".

El a adaugat ca decizia de a trimite trupe britanice in razboi a fost "cea mai dificila decizie pe care a luat-o vreodata".

Tony Blair a spus ca dupa atentatele din 11 septembrie a devenit convins ca trebuie luata pozitie impotriva "statelor teroriste" care detin arme de distrugere in masa.

Daca am fi stiut dinainte ce se va intampla, le-a spus Tony Blair parlamentarilor, probabul ca dosarul Irak ar fi fost intocmit in mod diferit si ar fi continut rapoarte separate ale guvernului si ale JIC.

"Neclar"

Echipa Lordului Butler a tras concluzia ca ministrii, oficialii si serviciile secrete ar fi trebuit sa reanalizeze informatiile pe masura ce devenea tot mai clar ca inspectorii ONU nu gaseau nici o arma de distrugere in masa in lunile de dupa razboi.

Ancheta stabileste ca nu sunt dovezi ca ar fi avut loc "distorsionari premeditate" ale informatiilor serviciilor secrete de catre politicieni.

Lordul Butler a spus ca primul ministru a "actionat cu buna credinta".

"Ar fi fost foarte naiv din partea lui sa puna in dosar informatii despre care stia, sau credea ca nu sunt adevarate," le-a spus el reporterilor.

Lordul Butler a subliniat insa ca a fost o "scapare grava" ca dosarul nu a continut atentionari privind informatiile asupra carora JIC avea rezerve.

"Greutatea acordata informatiilor de spionaj a fost mai mare decat meritau acestea," a spus Lordul Butler si a criticat guvernul ca a declarat public ca JIC detinea "proprietatea" asupra dosarului, conferindu-i astfel mai multa credibilitate.

Raportul Butler mai critica si stilul "informal" al luarii deciziilor la Downing Street 10 (resedinta premierului britanic), mai exact faptul ca s-au facut prezentari orale ceea ce facea imposibila notificarea din vreme a ministrilor asupra chestiunilor ce urmau sa fie discutate.

"Dosarul Irak"

Biroul primului ministru a cerut Lordului Butler sa analizeze acuratetea informatiilor adunate de serviciile secrete britanice inaintea razboiului din Irak, ca urmare a faptului ca pana la ora actuala echipele aflate in Irak nu au gasit armele de distrugere in masa pe baza carora s-a cladit cazul impotriva lui Saddam Hussein.

Ar fi fost foarte naiv din partea lui Tony Blair sa puna in dosar informatii despre care stia, sau credea ca nu sunt adevarate

Lordul Butler

Ideea ca irakienii ar avea arme interzise, pe care le-ar putea activa in 45 de minute a fost unul dintre principalele argumente invocate de Tony Blaier in justificarea unei actiuni imediate.

Ancheta similara intreprinsa in Statele Unite a scos la iveala neajunsuri majore in activitatea CIA.

Saptamana trecuta premierul Blair a declarat ca acum crede ca e posibil sa nu se gaseasca niciodata arme de distrugere in masa in Irak.

In luna ianuarie ancheta Lordului Hutton pe marginea mortii expertului britanic in armele irakiene, Dr David Kelly, a stabilit ca guvernul nu se face vinovat de introducerea in dosarul Irak, in pofida dorintei serviciilor secrete, a unor informatii despre care "stia ca sunt probabil gresite".

Greutatea acordata informatiilor de spionaj a fost mai mare decat meritau acestea

Lordul Butler

Noua ancheta a cercetat calitatea informatiilor folosite pentru a justifica razboiul din Irak, precum si felul in care acestea au fost prezentate publicului si deputatilor.