Problema retrocedarilor va da batai de cap multor administratii de acum incolo, presedintele AVAS, Mihai Ursache, recunoscand, pentru prima data, ca nu exista o metodologie exacta, ca nu stie ce se va intampla cu cererile facute pentru unitatile deja retrocedate, ca notificarile de la primarii au complicat situatia, ca legile necesita modificari urgente, iar luminita de la capatul acestui proces

nu se vede nici cu infrarosii. Aproximativ 180.000 de miliarde lei este suma pe care circa 6000 de persoane o solicita de la statul roman ca despagubiri pentru imobilele preluate in mod abuziv intre anii 1945 si 1989. Cererile au fost trimise catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), institutie abilitata cu despagubirile persoanelor in drept.

Solutionarea cererilor da mare bataie de cap autoritatilor, care nu stiu pe unde sa scoata camasa, deoarece capitalul social administrat de AVAS este astazi de numai 20.000 miliarde de lei, iar o mare parte dintre cereri au legatura cu unitati economice sau sociale care nu mai apartin statului.

Pe de alta parte, o mare problema intervine deoarece nu este creat un cadru legislativ adecvat care sa poata solutiona toate cererile.

Potrivit unui interviu acordat de presedinte AVAS, Mircea Ursache, postului Realitatea TV, Comisia de analiza constituita pe langa Ministerul Administatiei si Internelor are menirea de a verifica documentele pe care le prezinta fiecare solicitant si de a stabili daca valoarea ceruta este la nivel real.

Ca prima solutie pentru rezolvarea situatiei, Ursache a precizat ca, la aproximativ 4000 de solicitanti, li se vor putea acorda actiuni la societati la care unul dintre membrii familiei a fost actionar. Peste 1000 de cereri au fost facute pentru societati la care statul nu mai este actionar.

In acest caz, presedintele AVAS a mentionat ca persoanele in drept vor primi actiuni la alte societati care, in momentul de fata, sunt tranzactionate pe piata de capital. Iar cealalta parte, circa 850 de cereri, „se incadreaza intr-o paleta foarte larga de solicitari“, sutine Ursache.

El a precizat ca aceste solicitari se refera la cei care revendica scoli, gradinite, spitale si la cei care revendica imobile care nu mai exista si care, pana acum, nu au fost identificate de administratiile locale“.

Pe de alta parte, Ursache a confirmat ca evaluarea solicitarilor este foarte dificila si a precizat ca va propune Legislativului o serie de amendamente la lege in cazul in care se constata ca valoarea ceruta este mult mai mare decat cea reala. Pe langa acestea, se vor adauga cateva propuneri din partea AVAS privind modul in care se stabileste pretul pe actiune.

„Valoarea actiunii trebuie sa contina valoarea de piata diminuata cu valorile cheltuite de stat in acesti 40 de ani de cand imobilele au fost trecute, in mod abuziv, in proprietatea statului“, a afirmat Ursache.

El a mai precizat ca o eventuala completare a legii ar putea fi facuta pentru a lamuri modalitatea concreta de transfer a proprietatii (trecere in posesie a actiunilor, respectiv a echivalentului in bani) acolo unde va fi nevoie.

Presedintele AVAS nu s-a putut pronunta in cat timp se va reusi ononarea cererilor daca cadrul legislativ va fi imbunatatit, invocand numarul mare de cereri si paleta lor diversificata.

Un exemplu in acest sens, prezentat de Ursache, consta in cazul mostenitorilor industriasului Mociornita, unde se cere o revendicare de 200 de milioane de dolari, solicitarea de retrocedare la fabrica Viscofil sau cea privind Uzina de Fier si a domeniilor Resita, unde in prezent se afla mare combinat, care, pe deasupra, este privatizat.