Calitatea de platitor de asigurari de sanatate ar putea fi dovedita, incepand de anul viitor, pe baza unui card electronic de asigurat, ce va fi valabil in toate tarile Uniunii Europene. Acest lucru este prevazut si in proiectul de ordonanta pentru modificarea actului normativ privitor la organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate (OUG nr. 150/2002).

Astfel, potrivit noului proiect de ordonanta, publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, adeverinta sau carnetul de asigurat „vor fi inlocuite cu cardul electronic de asigurat“. Dupa cum ne-a declarat presedintele CNAS, Cristian Celea, primele carduri ar putea fi distribuite incepand cu anul 2005.

„Deocamdata, ne gandim la modalitatea de distributie, care va fi un proces destul de complicat, avand in vedere numarul mare de carduri ce vor trebui impartite“, a precizat Cristian Celea.

Cel mai probabil, cardurile vor fi distribuite pe categorii de asigurati, primii care ar urma sa le primeasca fiind marii consumatori de servicii de sanatate, anume pensionarii. „Persoanele varstnice sunt cele care apeleaza cel mai mult la sistemul sanitar, asa ca acestea s-ar putea sa fie primele care vor primi aceste carduri“, ne-a declarat presedintele CNAS.

In urma cu ceva vreme, se vehicula ca anul aparitiei cardului electronic ar fi 2004. Alinierea sistemului sanitar romanesc la normele europene a facut, insa, ca distribuirea cardului sa fie amanata cu un an. „La inceput, se discuta ca acest card sa fie unul national.

Normele europene impun, insa, existenta unui card european, valabil in toate tarile UE, asa ca, in loc sa facem doua carduri, s-a decis sa se mai astepte putin, astfel incat primul card care va aparea sa fie conform cu normele UE“, ne-a explicat Cristian Celea. Practic, acest card va contine toate informatiile cu privire la asigurat.

Astfel, se va putea stabili exact de ce servicii a beneficiat asiguratul intr-o anumita perioada, ce medicamente compensate i-au fost prescrise si de cine. De asemenea, daca un pacient a fost externat dintr-un spital, el nu se va mai putea duce a doua zi la o alta unitate sanitara pentru a fi internat din acelasi motiv.

Acest sistem va face o economie de 10-15% la bugetul de cheltuieli alocat Casei.

Introducerea noului act face parte din procesul de informatizare a sistemului asigurarilor de sanatate. „Primele aplicatii au fost facute deja in 16 judete-pilot, in sensul ca avem infrastructura necesara. Urmeaza sa o dezvoltam si in restul judetelor, in functie de banii alocati, care sunt, insa, insuficienti“, ne-a spus Cristian Celea.

In fiecare an, CNAS plateste pentru informatizarea sistemului de asigurari de sanatate cate 1,5% din bugetul alocat CNAS. „Suntem, de cateva luni, in negocieri cu cei care vor realiza informatizarea, pentru a cauta o alta modalitate de plata. Noi am dori ca informatizarea sa fie realizata cat mai repede, urmand sa le platim apoi retroactiv“, ne-a mai spus Cristian Celea.

Contractul de informatizare a sistemului asigurarilor sociale de sanatate a fost castigat de HP Compaq si este in valoare de 119 milioane de euro, dupa cum ne declara, cu ceva timp in urma, fostul presedinte al CNAS, Eugeniu Turlea.

Pentru ca sistemul de carduri sa poata fi functional, toate cabinetele din spitale si din dispensare vor fi dotate cu terminale care sa „citeasca“ informatiile de pe bucatica de plastic.