Presedintele Ion Iliescu a promulgat Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, act normativ care a provocat numeroase controverse.

Actul normativ a fost adoptat de Parlament in sedinta comuna din ultima zi a primei sesiuni parlamentare din acest an, dupa ce Senatul refuzase, cu doua zile inainte, adoptarea raportului de mediere. Unul dintre textele "cu probleme" se referea la conditiile de preschimbare a certificatelor de revolutionar.

In timp ce Senatul stabilise ca Secretariatul de stat pentru problemele revolutionarilor va elibera noul tip de certificat "dupa analizarea dosarelor" persoanelor care solicita preschimarea certificatelor, Camera Deputatilor redusese aceasta conditie la "verificarea tehnica" a acestora. Pina la urma a avut cistig de cauza varianta Senatului.

O alta prevede asupra careia parlamentarii au convenit sa se mentina varianta Senatului priveste dreptul revolutionarilor de a beneficia de prioritate in asigurarea unei locuinte din fondul disponibil de locuinte sociale, in localitatea de domiciliu, "daca nu au detinut in proprietate o alta locuinta pina la data atribuirii".

In varianta finala, legea prevede, de asemenea, atribuirea "in limita posibilitatilor" a 10.000 metri patrati de teren in extravilan si a 500 metri patrati din intravilan.

Privilegii peste masura

Actul normativ mai stabileste ca asociatiile, ligile, organizatiile, fundatiile, federatiile si uniunile de revolutionari "pot beneficia de sponsorizare, in conditiile legii", iar "sediile actuale ale asociatiilor si fundatiilor constituite pina la 31 decembrie 1992, precum si cele ale federatiilor si uniunilor nationale de revolutionari formate pina la sfirsitul anului 2003 vor avea acelasi

regim juridic prevazut pentru partidele politice".

Intre drepturile acordate revolutionarilor prin intrarea in vigoare a acestei legi se gaseste si "cumpararea sau inchirierea cu prioritate, fara licitatie, din fondul de stat, a unui spatiu comercial sau de prestari servicii corespunzator, cu o suprafata utila de pina la 100 metri patrati" sau a unei suprafete de teren de pina la 100 metri patrati din domeniul public pentru construirea unui

spatiu comercial. Statul le va acorda beneficiarilor actului normativ subventii egale cu 50 la suta din dobinda aferenta unui credit bancar de pina la 20 de mii de euro, contractat pentru cumpararea sau construirea de locuinte, daca solicitantii nu au detinut sau nu detin o proprietate locativa.

Legea mai prevede atribuirea in proprietate, fara plata, a locului de veci, precum si accesul gratuit la medicamente, transport urban gratuit cu mijloacele de transport in comun si 12 calatorii gratuite anual pe calea ferata, la clasa I, dus-intors pina in localitatea resedinta de judet.