In urmatorii trei ani, romanii vor plati mai scump energia electrica nu numai ca urmare a alinierii tarifelor la cele din Uniunea Europeana, ci si ca efect al privatizarilor din electricitate.

Primele contracte de privatizare semnate de Electrica prevad ca statul, vinzator, ii va plati anual noului proprietar “o rata de remunerare a capitalului”, adica un fel de dobinda la investitiile pe care acesta le face. Aceasta va duce la scumpirea anuala a curentului cu 4,5% in urmatorii trei ani si cu 3% in urmatorii cinci ani de la privatizare.

“Rata este un cost asumat de vinzator si in celelalte state care au privatizat sectorul de electricitate. Noi am fost nevoiti sa-l acceptam si sa negociem valoarea lui.

Investitorul are insa obligatia sa aiba un plan anual de investitii, in lipsa acestuia el riscind sa nu primeasca nici un leu din majorarea de 4,5%”, ne-au spus ieri surse din cadrul Autoritatii de reglementare in domeniul energiei.

Chiar daca societatile privatizate deservesc doar 20% din piata romaneasca, de aceasta scumpire va beneficia si statul roman, actionar majoritar al celorlalte filiale Electrica. La aceasta scumpire se va adauga, de anul viitor, o alta de 1%, din cauza introducerii costurilor de mediu prevazute in negocierile de aderare.