Partidele Politehnica Iasi - Rapid si CFR Cluj - Poli AEK Timisoara deschid "balul" noului campionat. in premiera pentru fotbalul romanesc, toate cele opt partide ale rundei vor fi, televizate. Astazi Politehnica Iasi - Rapid Bucuresti (ora 18.00; National TV): Sorin Corpodean (Alba Iulia) - Aurel Onita (Constanta); Marius Martis (Focsani).CFR Cluj - Poli AEK Timisoara (ora 18.

00; Telesport): Alexandru Tudor - Nicolae Marodin; Ispas Cojocaru (toti din Bucuresti). Maine Sportul Studentesc - Apulum Alba Iulia (ora 18.00; Telesport): Ionica Serea (Focsani) - Ionel Popa (Pascani); Dragos Iliescu (Craiova). Farul Constanta - Dinamo Bucuresti (ora 20.15; Antena 1): Marian Salomir (Cluj) - Zoltan Szekely (Baia Mare); Cristian Nica (Ploiesti). FC National - FC Brasov (ora 21.

00; TVR 2): Cristian Balaj (Baia Mare) - Marcel Savaniu (Sibiu); Bogdan Medrea (Rm. Valcea). Duminica FC Arges - Universitatea Craiova (ora 18.00; National TV); Steaua Bucuresti - Gloria Bistrita (ora 20.15; TVR 1); FCM Bacau - Otelul Galati (ora 20.30; Telesport). Nota: Arbitrii meciurilor de duminica vor fi stabiliti astazi.

Dupa o pauza de patru ani, telespectatorii vor putea urmari meciuri din Divizia A si la Antena 1, dupa ce in sezonul 1999-2000, pentru sase luni, postul Antena 1 a avut exclusivitate in transmiterea partidelor din primul esalon. In fiecare simbata la ora 20:00, Antena va difuza un meci, postul avind optiunea a doua.

"Am ales acest interval orar pentru ca aveam nevoie sa intarim ziua de simbata in prime time. Duminica, Antena 1 este mult peste celelalte posturi", explica directorul departamentului de sport, Dumitru Graur.

Graur nu va comenta nici un meci. "Am renuntat, pentru ca acum eu sint un organizator de redactii si cred ca e rindul tinerilor sa vorbeasca, cum am vorbit si eu atitia ani. Imi aduc aminte finala Cupei din 1988, Dinamo-Steaua, cind Steaua s-a retras de pe teren. A fost o adevarata nebunie si nimeni nu stia ce se intimpla.

Arbitrul a asteptat cinci minute sa vada ce se petrece, apoi a fluierat finalul, iar eu m-am gindit in clipele alea ca, orice spun, voi fi curatat a doua zi. Am luat o decizie pentru care m-am felicitat mult timp dupa: vreme de cinci minute cit a durat confuzia, am tacut. A fost liniste pe post", isi aminteste Dumitru Graur cea mai grea zi din cariera de comentator Tv.

La microfonul Antenei se va afla in fiecare simbata seara Cosmin Baleanu. La 33 de ani, Cosmin Baleanu are la activ aproape 300 de meciuri: "La inceput le-am notat pe toate. Data, echipele si scorul. Apoi am pierdut sirul, cind eram pe la 200 si ceva. De atunci, s-au mai strins citeva zeci".

Alaturi de el, vor comenta partidele antrenorii Gheorghe Multescu, Ilie Dumitrescu, Mihai Stoichita si Mihail Marian, dar si ziaristi de la Gazeta Sporturilor.

Gradinescu, veteranul TVR

Vlad Enachescu, Emil Gradinescu, Bogdan Tomulica, Bogdan Cosmescu, Sorin Hobana, Marian Olaianus si Bogdan Nevel sint comentatorii propusi de TVR pentru partidele din acest sezon al Diviziei A. La 45 de ani, Emil Gradinescu este cel mai experimentat dintre ei."Cele mai dificile sint partidele in care nu se joaca fotbal. E groaznic sa vorbesti la microfon atunci cind pe teren nu se petrece nimic.

Ca sa poti comenta un meci de fotbal, trebuie sa fii in transa. Din pacate, la noi sint multe partide la care, pur si simplu, te rogi sa se termine mai repede, ca sa nu mori de plictiseala!", spune Gradinescu. TVR detine optiunile 1 si 4.

„Tineri si experimentati”

O echipa de 7 comentatori propune si National TV, canal ce detine optiunile 3 si 5. Ei sint Octavian Topa, Ovidiu Dragan, Silviu Tudor Samuila, Ion Alexandru, Dan C. Stefanescu, Bogdan Socol si Teo Avramescu. "Avem cea mai tinara echipa de comentatori, dar si una dintre cele mai experimentate.

In ultimii 4 ani am comentat, la diferite posturi, campionatele Romaniei, Italiei, Spaniei, Angliei, Germaniei, Frantei si Turciei, de aceea cred ca macar doua dintre vocile noastre vor deveni foarte populare in scurt timp", a precizat Octavian Topa, seful Departamentului Fotbal.

Vocile de la Telesport

Telesport, post care are optiunile 6, 7 si 8 in acest sezon al Diviziei A, a fixat comentatorii celor 3 meciuri din prima etapa. Dragos Bocanaciu si Alin Fornade, redactor al Gazetei Sporturilor, vor comenta partida de astazi, CFR Cluj - Poli AEK Timisoara.

Simbata, la Sportul - Apulum, vor fi Adrian Cheltuitoru si reporterul special al Gazetei, Decebal Radulescu, iar meciul FCM Bacau - Otelul, de duminica, va fi relatat de Dragos Bocanaciu.