Delegatia condusa de cancelarul german Gerhard Schröder a semnat, ieri, cu Guvernul roman un contract de un miliard de euro pentru construirea unui sistem de supraveghere a granitelor. Proiectul va fi realizat de concernul aerospatial european EADS si ar urma sa fie inceput in 2006. Beneficiarul sistemului va fi Ministerul Administratiei si Internelor.

Tot ieri, au fost semnate alte sapte proiecte, fiecare in valoare de ordinul zecilor de milioane de euro. Siemens si ABB urmeaza sa primeasca noi contracte pentru construirea unor statii de transformare, contracte a caror valoare este estimata la circa 50 de milioane de euro.

Surse din Ministerul Economiei ne-au declarat ca atribuirea acestora din urma s-a facut fara licitatie, deoarece „investitorul a venit din proprie initiativa“. S-a semnat un contract si cu firma Wintershall, care se va obliga sa construiasca noi retele pentru transportul de gaz subteran.

In schimb, analistii germani scriu, in cotidianul Frankfürter Allgemeine Zeitung, ca Romania prezinta toate conditiile pentru investitii sigure. Peste 30 de milioane de euro vor fi necesari pentru investitii masive in protectia mediului si alimentarea cu apa.

Infrastructura si sectorul energetic sunt, de asemenea, puncte de atractie pentru cei care vor sa isi amortizeze in timp scurt cheltuielile. Desigur, capitalul investit in Romania se va bucura de sprijinul politicienilor de la Bucuresti, politicieni care promit, potrivit cotidianului german citat, sprijinirea consecventa a initiativelor germane pe langa autoritatile de la Bruxelles.

Deutsche Welle comenteaza ca „guvernantii romani ii asigura pe germani, in 2004, de cele mai bune intentii pentru cooperarea europeana din 2007 sau de mai tarziu, in functie, evident, de aderarea deplina a Romaniei la Uniune“.

Cancelarul a declarat, ieri, la Bucuresti, ca, daca dinamica reformei va continua in acelasi ritm, negocierile se vor finaliza pana la toamna. „In urma discutiilor cu Comisia Europeana si cu presedintia olandeza, am constatat ca aceste asteptari sunt realiste, sigur, sub rezerva ca dinamica reformelor din Romania sa continue.

Pentru noi, este clar ca Romania este o parte a Europei si trebuie sa fie o parte si a Uniunii Europene“, a spus Schröder.

In privinta statutului de economie de piata functionala, cancelarul a folosit aceeasi formula „fara suflet“ cu care Comisia Europeana ne-a consolat anul trecut. „Faptul ca 70% din PIB-ul romanesc este creat de economia privata inseamna ca economia romaneasca este una de piata.

Si va fi o economie functionala de piata daca acest proces de privatizare va continua asa cum s-a derulat in ultima vreme“, a declarat oficialul.

Pe agenda discutiilor dintre Nastase si Schröder s-a aflat si problema construirii de catre Ucraina a Canalului Bistroe. Cancelarul german a afirmat ca nu a sprijinit si nici nu va sprijini vreodata firma care s-a angajat sa construiasca canalul din Delta Dunarii, insa Guvernul Germaniei nu poate sa impiedice o firma privata sa contracteze astfel de lucrari.

„Delta Dunarii este unul dintre cele mai importante si sensibile ecosisteme din Europa, canalul care se construieste in Delta Dunarii reprezinta numai aparent o tematica ucraineana si romana. Este clar ca o asemenea constructie se poate face numai dupa o analiza internationala a impactului asupra mediului, orice alta actiune fiind o iresponsabilitate“, a declarat Schröder.