Bancile prefera sa acorde credite pe termen scurt sau mediu

de Dan Odagiu     Cotidianul
Marţi, 17 august 2004, 0:00


Un studiu al Bancii Nationale cu privire la creditele pentru investitii arata ca 60% dintre acestea sunt acordate pe termen mediu, bancile comerciale evitand astfel asumarea riscurilor asociate finantarii proiectelor si investitiilor pe termen lung. Cat priveste sectoarele acordate, 50% dintre credite sunt investiti in industrie, 30% in servicii, iar restul in alte domenii de activitate.

Din datele puse la dispozitie de Banca Nationala la mijlocul anului 2003, creditele pentru investitii reprezentau 50.588 miliarde lei, adica 1,53 miliarde USD. Dar ponderea creditelor in totalul creditelor neguvernamentale acordate pe sistem bancar a scazut de la an la an, de la 27,9% in 2002 la 22,53% in 2003.

Si asta cu toate ca ponderea creantelor restante sau indoielnice a fost in 2003 de doar 2,15%.
Concluziile arata ca daca bancile manifesta aversiune fata de riscurile creditarii pe termen mediu si lung, preferand acordarea de credite pe termen scurt, investitorii manifesta reticienta fata de creditele bancare.

Daca in cazul bancilor explicatia oferita de bancheri consta in riscurile scazute si avantajele mentinerii unui nivel ridicat de lichiditate, investitorii considera ca dobanzile mari sunt reflectate in costurile echipamentelor, diminuand astfel rentabilitatea afacerii.
Totusi, productivitatea activitatii bancare (active bancare/angajat in sectorul bancar) a fost in Romania de trei ori mai mica decat in Polonia si de sase ori mai mica decat in Cehia. Si gradul de intermediere bancara in tara noastra, exprimat ca active bancare/produs intern brut, era la jumatate din nivelul inregistrat in Polonia si un sfert din cel din Cehia.

Cat priveste volumul creditelor pentru investitii, 77% dintre ele au fost acordate firmelor private, 15,27% firmelor de stat, 2,89% societatilor mixte, 2,28% intreprinderilor straine, 0,39% persoanelor fizice, 1,09% proprietatii cooperatiste, iar diferenta de 0,99% este trecuta la capitolul altele. Din suma totala de 50.

588 miliarde lei, 8359 miliarde lei au fost acordati in moneda nationala, iar 42.222,91 in valuta.
Pe termen mediu, specialistii Bancii Nationale sustin ca aceste credite pentru investitii nu vor mai creste foarte mult si asta datorita faptului ca multe banci si-au infiintat societati de leasing, ceea ce reprezinta o sansa alternativa de finantare a investitiilor pentru agentii economici.
Oricum alocarea unui procent sporit de credite pentru investitii catre aceste ramuri, respectiv industrie si servicii, se reflecta si in structura PIB pe sectoare de activitate. Astfel poate fi explicata si cresterea economica in unele ramuri ale industriei, mai ales daca se tine cont ca o mare parte dintre societatile de stat din acest domeniu au fost inchise.


101 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version