Societatile din portofoliul Ministerului Economiei pot scoate din functiune si valorifica, pana in martie 2006, mijloacele fixe, inclusiv constructiile aferente acestora, din cadrul unor capacitati de productie oprite, uzate, neamortizate integral, a decis Guvernul printr-o ordonanta, conform Mediafax.

Mijloacele fixe care pot fi vandute sunt numai cele care nu isi gasesc utilizarea, in prezent si in perspectiva, in activitatea societatilor, se arata in actul normativ.

In urma acestei operatiuni, capitalul social al unitatilor va fi diminuat cu valoarea neamortizata sau cu diferenta dintre valoarea neamortizata a mijloacelor fixe, inclusiv a constructiilor aferente acestora, la data scoaterii din functiune si cea rezultata din valorificarea lor. Reducerea capitalului social va fi suportata proportional de toti actionarii.

In cazul societatilor implicate in programele de pregatire a economiei si a teritoriului pentru aparare, operatiunile de valorificare a mijloacelor fixe trebuie avizate initial de Ministerul Economiei si Comertului, iar sumele incasate din vanzare vor ramane la dispozitia ministerului si a unitatilor respective, fiind folosite pentru restructurarea industriei de aparare.

Actul normativ aprobat de Guvern nu se aplica in cazul mijloacelor fixe ce fac obiectul unor contracte de leasing cu masuri asiguratorii sau al unor garantii de credit.