“Acum e alta atmosfera”

Antrenorul ros-albastrilor, Walter Zenga, face un bilant al celor 30 de zile petrecute in Ghencea, spunind ca a facut greseli, dar si multe fapte bune. In ciuda faptului ca nu l-am menajat cind a gresit si ca l-am laudat cind a fost cazul, Zenga nu ne poarta pica.

A raspuns de la primul apel telefonic, si-a cintarit cuvintele si, la un moment dat, s-a intristat cind a venit vorba de insatisfactii. Daca in urma cu o luna radia de fericire pe o plaja din Ibiza ca a ajuns in Ghencea, acum, italianul pare un monument de seriozitate. E calm, si fiecare cuvint e calculat, constient ca are nevoie de o imagine mai buna.

Cum a fost perioada de cind ati venit la Steaua?

Walter Zenga: Una buna, evident, cu lucruri placute si cu altele neplacute.

A fost greu sa preluati echipa cu doua zile inainte de inceperea campionatului?

Sigur ca a fost greu. Cui i-ar fi fost usor sa debuteze intr-un nou sezon in asemenea circumstante?

Steaua e un club la care se cer rezultate imediate, cit de mare a fost presiunea?

Toata lumea uita ca eu am fost portarul lui Internazionale Milano, acolo intr-adevar era o presiune fantastica. Sint obisnuit cu asa ceva, nu-mi fac probleme.

“Jucatorii sint alaturi de mine”

Ca antrenor al ros-albastrilor, care sint lucrurile pozitive si care sint greselile pe care le-ati facut?

Walter Zenga: Eu fac numai greseli, nu? Asa spun altii... Sigur ca am gresit in unele privinte, e normal, orice antrenor face erori. Cit despre cele pozitive, nu pot eu sa vorbesc despre acestea. Dar pot sa ma bucur pentru Ogararu, pentru Paraschiv, jucatori in virf de forma. In plus, atmosfera in vestiar s-a schimbat de cind am venit eu.

Jucatorii sint alaturi de mine, si ei stiu ca vreau sa facem o treaba buna. Fotbalistii sint binedispusi la antrenamente, si asta e un lucru pozitiv.

V-au afectat reactiile negative ale fostilor antrenori stelisti?

Sigur ca da. A fost total incorect si neprofesional din partea lor. Ce stie Dumitriu despre ce se intimpla in vestiarul meu? Neaga nu s-a antrenat mai multe zile din cauza unei lovituri la genunchi, iar Dorinel are 36 de ani si nu poate juca in ritmul duminica-joi, dar pentru Dumitriu n-are importanta.

“Lovin este de viitor”

Cit de utili sint Baciu si Lovin?

Walter Zenga: Baciu e agresiv si rapid ca Radoi, iar Lovin e o solutie de viitor la mijloc, unde ii am doar pe Paraschiv si pe Dorinel Munteanu.

Mai cautati un atacant?

Da, dar cu conditia sa fie platit un pret corect pe el, nu 500.000 de dolari sau chiar un milion. Nu vreau ca patronul Gigi Becali sa arunce cu banii pe fereastra.

E vorba de Mitrovici?

Da. Poate si un altul, dar daca nu se va face nimic, nu e o tragedie, avem atacanti de valoare in lot. Ma descurc cu ceea ce am.

Bilantul italianului la Steaua

ProSport a facut o analiza a perioadei in care Walter Zenga a fost antrenor principal in Ghencea si a tras citeva concluzii. Intre plusuri si minusuri, scorul este egal, 4-4, insa perioada cea mai grea de-abia de-acum urmeaza.

Plusuri

- Daca invinge in restanta cu Apulum, Steaua se va afla pe primul loc al clasamentului Diviziei A si este la un pas de calificarea in grupele Cupei UEFA

- A invins eterna rivala Dinamo, in deplasare, printr-o mutare inspirata: introducerea lui Cristea (foto) in minutul 83. La prima atingere de balon, fostul bacauan a marcat unicul gol al partidei

- Formatia din Ghencea si-a pastrat stilul de joc in viteza, dar si sistemul 4-4-2, pe care fostii antrenori ai Stelei il foloseau cu insistenta si care a dat rezultate

- I-a dat incredere lui Adrian Neaga, caruia i-a acordat, in ultimul meci, banderola de capitan in lipsa lui Radoi si a

lui Rachita. De mentionat ca Dumitru, Paraschiv si Falemi erau mult mai vechi la echipa si puteau fi capitani

Minusuri

- A fost primit cu reticenta de suporterii din Ghencea, care-l doreau in locul sau pe Marius Lacatus, un adevarat simbol al ros-albastrilor, insa n-a incercat sa se apropie de fani, spunind sec: “Nu ma intereseaza ce zic unii”

- S-a contrat si n-a acceptat criticile unei parti a presei care nu l-a sustinut si l-a considerat un antrenor modest, fara o carte de vizita demna de renumele Stelei

- In meciul-retur cu Zeleznik Belgrad a tinut pe banca tehnica jucatorii cei mai valorosi, printre care si Dica (foto), fapt care i-a atras antipatia tribunei, infringerea in acel meci, dar si criticile fostilor antrenori ai Stelei: Stoichita, Ienei si Dumitriu

- Nu are putere de decizie in vestiar, cum se intimpla pe vremea lui Piturca. Gigi Becali a afirmat ca nu va mai aduce jucatori pe care ii vrea antrenorul, ci va avea si el un cuvint important de spus

“TSKA o sa-si ia revansa”

Dupa ce a asistat la victoria categorica a Stelei in ultima etapa de campionat, directorul tehnic al viitoarei adversare a romanilor in turul 1 al Cupei UEFA, Spas Gevizov (foto), a acordat un interviu ziarului bulgar “7 Zile Sport”.

Gevizov nu a fost deloc impresionat de jocul prestat de bucuresteni: “Victoria cu 5-0 nu este un criteriu in stabilirea fortei de joc a stelistilor. Echipa din Craiova a jucat foarte slab si, in plus, arbitrul a tras cu gazdele. Rezultatul final nu trebuie sa ne ingrijoreze”.

Referitor la sansele lui TSKA de a accede in grupele UEFA, Gevizov este foarte increzator: “Sint extrem de optimist. O sa ne razbunam pentru eliminarea pe care am suferit-o in 1997”. Altfel, TSKA Sofia a refuzat invitatia de a participa intre 3 si 5 septembrie la un turneu organizat de Lazio Roma.

Conform oficialilor gruparii din Sofia, acestia nu au reusit sa asigure transportul in Italia, companiile aeriene avind toate biletele rezervate in aceasta perioada.

Daca ar fi acceptat invitatia, bulgarii nu ar fi putut deplasa echipa standard, nu mai putin de sapte titulari, Sakaliev, Ianev, Girgorov, Zakov si Hazurov (toti Bulgaria), Zabavnik (Slovacia) si Hmaruk (Moldova), fiind chemati, la sfirsitul acestei saptamini, la actiunile primelor reprezentative. (Vincentiu Mihaiu)

Mirel Radoi a scapat de la cutit

Mirel Radoi, fundasul central al ros-albastrilor, se va intoarce in tara vineri, dupa ce a fost consultat la o clinica particulara din Bologna, scapind de operatie. El a efectuat un examen RMN in urma caruia s-a stabilit ca fotbalistul

sa urmeze un tratament special timp de trei saptamini, dupa care ar urma alte 14 zile de recuperare. In urma acestui program, Radoi va fi iar apt de joc. (Daniel Nazare)

Ciocoiu, stelist!

Dupa ce a alergat dupa Slavisa Mitrovici, Steaua l-a acontat ieri dupa-amiaza pe Cristi Ciocoiu, fotbalist suspendat de FCM Bacau, care va semna in aceasta dimineata un angajament cu formatia pregatita de Walter Zenga. In virsta de 29 de ani, atacantul revine in Ghencea dupa patru ani, el evoluind pentru ros-albastri intre anii 1996 si 2001.

“Prietenul Sechelariu si-a dat seama ca putem juca finala Cupei UEFA si vrea sa ma ajute”, a spus Gigi Becali, fericit de mutarea efectuata.

Jucatorul va fi legitimat, la fel ca si fostii sai coechipieri Lovin si Baciu, la divizionara C Mobexpert Stefanesti, unul dintre “satelitii” ros-albastrilor, chiar azi, dupa ce va participa la antrenamentul de dimineata al trupei din Ghencea.

Jucatorul se afla ieri pe litoral, urmind sa soseasca in Bucuresti, dupa care in aceasta dupa-amiaza va pleca impreuna cu lotul stelist intr-un turneu de pregatire in Italia.

126 de meciuri, 32 de goluri

Fotbalistul originar din Bacau a jucat in Ghencea timp de cinci sezoane, avind un palmares excelent: 126 de partide si 32 de goluri. Un mare merit in perfectarea transferului sau in Ghencea l-a avut presedintele executiv Mihai Stoica, prieten la catarama cu atacantul, cu care a petrecut in ultimul timp concedii in strainatate cu familiile.

Atacantul n-a mai jucat un meci oficial de patru luni si este in urma cu pregatirea fizica.

A venit impreuna cu Narcis

Cristi Ciocoiu si Narcis Raducan au sosit la Steaua in vara lui 1996 pentru 1,2 milioane de dolari. Dupa citeva evolutii senzationale, mai ales in meciurile cu Aston Villa si Fenerbahce Istanbul, atacantul a intrat intr-un con de umbra, totul culminind cu plecarea lui dupa citeva contre cu Victor Piturca. Pentru 400.

000 de dolari, Ciocoiu a ajuns, in vara lui 2001, la fosta sa echipa, FCM Bacau, dar evolutiile sale au lasat de dorit, iar jucatorul s-a certat cu nasul sau, Dumitru Sechelariu. mihai.calin@prosport.ro

daniel.nazare@prosport.ro