Teatrele bucurestene vor deschide stagiunea 2004/2005 in intervalul 15 septembrie -1 octombrie, balanta inclinand spre dramaturgia romaneasca in loc de cea universala in cazul premierelor ce vor marca inceputul noului sezon.

Totusi, optiunile repertoriale ale teatrelor in ceea ce priveste piesele romanesti sunt diferite, astfel ca publicul va putea alege intre creatia din 1940 a lui George Ciprian, "Capul de ratoi", si adaptarea realizata de Iarina Demian dupa ciclul "Chiritelor" lui Alecsandri, intre un text de dinainte de Revolutie al lui Paul Everac care vede lumina rampei acum si un colaj dupa Stefan

Caraman, Peca Stefan, Petre Barbu, Paul Cilianu si Calin Blaga, realizat de tanara regizoare Ana Margineanu sub titlul "8.9.8.9... Fierbinte dupa '89".

La Teatrul National din Bucuresti, "Coada" de Paul Everac, pusa in scena chiar de autor, va avea avanpremiera la 16 septembrie, la Sala "Liviu Rebreanu".

Potrivit directorului teatrului, Dinu Sararu, piesa "este una dintre cele mai dramatice si acute satire din literatura noastra de pana la '90", iar Paul Everac, care "nu a mai fost jucat de multa vreme pe scenele romanesti", merita sa revina la National, unde i s-au mai jucat "Un fluture pe lampa" (1972) si "Cartea lui Iovita" (1981).

Din alt registru sunt textele alese de Ana Margineanu pentru spectacolul ei de la Teatrul Mic. Potrivit regizoarei, care semneaza si scenariul si scenografia, "8.9.8.9... Fierbinte dupa '89" este un spectacol care priveste personal spectatorul pentru ca este vorba de cinci dramaturgi noi care scriu despre si pentru lumea de azi.

"O premiera absoluta la puterea cinci", montarea aduce laolalta ideile lui Stefan Caraman, Peca Stefan, Petre Barbu, Paul Cilianu si Calin Blaga. Distributia ii cuprinde pe Coca Bloos, Gheorghe Visu, Maria Ploae, Cristian Iacob si Isabela Neamtu.

Un spectacol care a necesitat multa munca intrucat reuneste actoria cu dansul si muzica, "Chirita of Barzoieni" dupa Vasile Alecsandri, va deschide stagiunea la Teatrul de Comedie. Iarina Demian, in calitate de regizor si autor al adaptarii, a colaborat cu fiul sau, Tudor Chirila, care interpreteaza unul dintre roluri si realizeaza muzica.

Pe scena se vor mai afla, printre altii, Emilia Popescu (in rolul Chiritei), Florin Dobrovici, Delia Nartea, Mirela Oprisor si un cor cu patru interpreti.

Teatrul Nottara vrea sa iasa in forta cu trei premiere, programate in luna octombrie: "Capul de ratoi" de George Ciprian, "Leonce si Lena" de Georg Buchner si "Padurea" de Ostrovski. Primul dintre aceste spectacole este o co-productie cu Teatrul "George Ciprian" din Buzau, in regia directorului acestui teatru, Razvan Dinca.

In distributie se afla George Alexandru, Emil Hossu, Ion Haiduc si Victoria Cocias.

Celelalte doua montari, aflate si ele de aproximativ un an "in carti" la Nottara, ii vor aduce in fata publicului pe Gabriela Crisu si Bogdan Florea ("Leonce si Lena", in regia lui Felix Alexa) si pe Ileana Stana Ionescu, Ruxandra Sireteanu, Constantin Cotimanis, Dragos Bucur si Razvan Vasilescu ("Padurea", in regia lui Tudor Marascu).

Cu un text clasic din dramaturgia universala publicul se va intalni si la Teatrul Bulandra, la Sala Toma Caragiu. "Triumful dragostei" de Marivaux inseamna pentru regizorul Alexandru Darie nu numai intoarcerea la piesa clasica (dupa ce a montat "Titus. Anatomie.

Caderea Romei" de Heiner Muler, un comentariu modern la Shakespeare), dar si lucrul cu o distributie mai restrinsa numeric, formata din sapte actori, printre care Andreea Bibiri, Daniel Popa si Marian Ralea. Un alt proiect al Bulandrei - "Punami" de Peca Stefan, in regia lui Alexandru Berceanu - ar trebui sa aiba premiera la Sala Izvor, in decursul lunii octombrie.

La Odeon, deschiderea stagiunii va fi marcata de premiera oficiala a spectacolului "Portretul lui Dorian Gray", o dramatizare de Dragos Galgotiu dupa romanul lui Oscar Wilde. Rolul principal este interpretat de dansatorul si coregraful Razvan Mazilu, costumele sunt realizate de Doina Levintza, iar regia ii apartine lui Dragos Galgotiu.

Pe scena se vor mai afla, printre altii, Dan Badarau (in rolul Naratorului), Marius Stanescu, Ioan Tugearu, Irina Mazanitis, Sorin Leoveanu si Paula Niculita.

Ultimii doi actori sunt implicati, alaturi de Anca Neculce, Sebastian Papaiani, Rodica Mandache, Antoaneta Zaharia si altii, in proiectul "Livada de visini". Dupa ce a montat la Odeon un text contemporan, "Genocid sau ficatul meu e fara rost" de Werner Schwab, regizorul Sorin Militaru se opreste asupra unei piese clasice cehoviene. Repetitiile au inceput miercuri.