Directia 5 a castigat, duminica seara, Premiul I la sectiunea Slagare - subsectiunea Pop Rock a Festivalului de la Mamaia si si-a adjudecat, totodata, Trofeul celei de-a 34 editii a competitiei, relateaza Mediafax. Membrii trupei au plecat astfel acasa nu numai cu premiul in bani aferent locului I la Slagare, ci si cu un autoturism.

In timp ce Premiul I la subsectiunea Pop Rock a revenit acestei formatii prin decizia publicului - de la Teatrul de Vara din Mamaia, dar si din fata televizoarelor - care a avut la dispozitie 24 de ore pentru a-si exprima telefonic votul, Trofeul Mamaia 2004 i-a fost acordat de Consiliul Judetean Constanta, organizatorul evenimentului, care a trebuit sa aleaga marele castigator dintre ocupantii

locurilor I la sectiunile Interpretare, Creatie si Slagare - subsectiunile Dance si Pop Rock.

La subsectiunea Pop Rock, la care au mai concurat alte noua piese pe langa "Unde esti" - Directia 5, Premiul II i-a revenit lui Pepe ("Toata fericirea mea"), nelipsit de la Mamaia din 1999, iar Premiul III, Nicolei ("Dincolo de noapte e zi"), laureatii numarandu-se printre putinii solisti de la aceasta sectiune care au cantat cat de cat fara sa falseze.

La cealalta subsectiune, Dance, favoritii (tele)spectatorilor au fost: Andra & Tiger 1 ("Vreau sarutarea ta") - Premiul I, Simplu ("O secunda") - Premiul II si Blondy ("Te-am iubit, te-am iubit") - Premiul III.

Presa prezenta in culisele acestui eveniment a alcatuit si un top al celor mai slabe prestatii scenice de la sectiunea "Slagare": locul unu i-a fost atribuit cu unanimitate de voturi solistei de la Hi-Q, Nicoleta, care a uluit efectiv pe toata lumea cu ceea ce i-a iesit pe gura; locul al doilea i-a fost atribuit Corinei, antitalentul descoperit de celebrul Marius Moga, in vreme ce pe locul al

treilea s-a situat Gia.

Concurand cu o piesa cu titlu predestinat ("Sigur voi invinge"), Florentina Tuchel, o invatatoare de 28 de ani din Galati, a obtinut Premiul I la Interpretare. Pe podiumul acestei sectiuni au mai urcat Adriana Vlad ("Un cantec trist", muzica Vlady Cnejevici) - Premiul II si duo-ul vasluian Flash ("Tu", muzica si text Conexiuni) - Premiul III.

Vara s-a incheiat cu bine pentru trupa Hara, care a castigat Premiul I la Creatie cu piesa "Vara mea", pentru care pregatesc un videoclip.

Un mare castigator la Creatie a fost insa si tanarul compozitor Andrei Tudor, student la Conservator, care a participat cu doua piese asemanatoare si a cistigat cu amandoua premii. Astfel, "Spune da, spune nu", interpretata de Nico, s-a clasat pe locul II, iar "Cat de frumoasa esti", interpretata de Mihai Traistariu, pe locul III.

Fostul membru al formatiei Valahia a spus ca va continua colaborarea cu Andrei Tudor in perspectiva selectiei nationale pentru Cerbul de Aur 2005. Fiul lui Ionel Tudor a primit si Premiul presei, in valoare de cinci milioane de lei.

In premiera s-a acordat Premiul de excelenta "Madalin Voicu", in valoare de doua mii de dolari. Aleasa initiatorului acestui premiu a fost folkista Maria Danaila, prezenta anul acesta la Creatie, dupa ce anul trecut a obtinut Premiul III la Interpretare.

La fiecare dintre sectiunile festivalului, premiile au fost in valoare de: 1000 euro (locul III), 1500 euro (locul II) si 2000 euro (locul I).

Dupa ce Stefan Banica Jr, Cream, Simplu si Marius Moga, Directia 5, Semnal M si Compact au sustinut recitaluri la finalul serilor de festival, Loredanei i-a revenit misiunea sa puna punct evenimentului, cu un concert de peste o ora, ce a inclus cele mai recente piese ale ei.

Ziua - 7 septembrie 2004

Un zambet pe 16 mm din statiunea Mamaia

Gala penibilului la Mamaia: Temisan s-a certat ca o precupeata cu un spectator nepoliticos, Madalin Voicu a bagat in decolteul premiatei sale plicul cu bani, Cristina Rus a devenit subiectul unui banc cu blonde dupa ce a plecat cu microfonul in sala.

DANA ANDRONIE, DANA CIOBANU

Editia a 34-a a Festivalului Mamaia a bifat in cartea propriei istorii o noua serie de castigatori si un capitol consistent cu momente pe cat de penibile, pe atat de amuzante. Mamaia a inghitit 6 miliarde de lei pentru a tipari vreo suta de afise de promovare. Cert este ca nici constantenii, nici turistii din statiune nu aflasera, in seara galei, ca festivalul incepuse.

MUZICANTI. Consiliul Judetean Constanta a hotarat ca Skoda Octavia sa plece in Directia 5. Impartind valoarea automobilului la numarul de membri ai trupei, castigul fiecaruia inseamna cam cat un premiu al doilea. Generosul Madalin Voicu a acordat in acest an un premiu de excelenta muzicala care-i poarta numele, in valoare de 2.000 de dolari.

Favorita politicianului s-a numit Maria Magdalena Danaila, o domnisoara la nasul careia deputatul rocker nu a putut ajunge nici stand pe varfuri. La decolteu a avut insa acces si nu a uitat traditiile etniei pe care o reprezinta, bagand dolarii in sutienul Mariei. Voicu nu l-a lasat pe Temisan netaxat, atragadu-i subtil atentia ca una e sa fii muzicant si alta sa fii muzician.

Titus Andrei a inmanat doua premii din partea Radio Romania Actualitati, pentru Adrian Romcescu si Alexandra Ungureanu (“O nebunie“) si pentru trupa debutanta Vertigo. Aurelian Temisan a primit sa fie doi intr-unul: prezentator si jurat in acelasi timp. Fiind ocupat cu microfonul, i-a notat pe concurenti doar in pauzele publicitare.

Noroc cu organizatorii ca i-au oferit sansa de a demonstra ca un cantaret poate presta servicii stereo. La un moment dat, acesta a cedat presiunii. Cand un spectator si-a exprimat opinia, intr-un mod nepoliticos, huiduind trupa Hara, Temisan l-a dat afara pe “magar“. Nu inainte de a-si pune mainile in sold, ca o precupeata, si de a se ratoi la “scandalagiu“.

PREMIU. Marian Ionescu&Co “au impartit“ masina Skoda Octavia intre ei

Prea multe coincidente

Anul acesta, Pepe a ajuns la Mamaia cu slagarul “Toata fericirea mea“. S-a gasit de cuviinta ca latino lover-ul muzicii romanesti sa fie incadrat la subsectiunea pop/rock. Cata inspiratiune! Pepe a zis sarut-mana conasului si a luat 1.500 de euro. Ei si ce ca nu canta deloc muzica rock?!

Lui Marian Ionescu i-a placut atat de mult sa intre in pielea unui jurat, incat nu a mai vrut sa-si dea jos costumul. Cinci zile la rand, Ionescu a fost vazut imbracat in acelasi costum negru, cu aceeasi camasa si cu aceiasi adidasi.

O fi vrut sa impresioneze membrii juriului, pana la acordarea marelui trofeu. Culmea coincidentelor! Directia 5 a luat premiul intai la “Slagare“, marele trofeu si bani pentru recitalul de vineri seara, in timp ce liderul formatiei, Marian Ionescu, si producatorul acesteia au fost membri de nadejde in juriu.

“Dusmanii imi poarta pica, ca n-au valoarea mea“ ar putea ajunge imnul compozitorilor.

Pentru a-i mai taia din nas micului geniu Moga, veteranii din muzica l-au scos in fata pe baiatul cunoscutului compozitor Ionel Tudor.

Astfel ca Andrei Tudor a urcat de scena de doua ori, pentru a multumi familiei si colegilor si pentru a-si ridica premiile la “Creatie“.

CEA MAI BLONDA. In schimb, Marius Moga a fost maestru de ceremonii la “Slagare“, cu cele mai multe piese nominalizate si cu un premiu castigat. Tot la capitolul rivalitati se inscrie si Laurentiu Duta, care a fost invitat sa-i inmaneze premiul trupei Simplu. A respirat usurat pentru ca Moga nu a venit la gala.

Nu putem incheia fara sa va spunem cel mai nou banc cu blonde. “Ce face o blonda dupa ce canta la festivalul de la Mamaia? Pleaca cu microfonul din sala.“ Blonda e Cristina Rus. Cealalta Blondy, Andreea Banica, fiind prea increzatoare, s-a asteptat sa mai castige un premiu, chiar daca nu mai participase la alta sectiune decat “Slagare“.

“Este primul premiu important din seara asta, va multumesc.“

Ii vom multumi si noi atunci cand va gandi inainte de a vorbi.

FOLCLOR

In paralel cu Festivalul Mamaia a avut loc, la Teatrul de vara Constanta, Mamaia Folclor. Cu un buget de 4 miliarde de lei, cele trei zile dedicate muzicii populare au fost preluate de aceeasi Prima TV, un post fara traditie in ceea ce priveste acest gen muzical. Ora de incepere a spectacolelor a fost una total neinspirata: 16:00.

Asa se face ca, in prima zi de folclor, doar vreo 40 de spectatori, din care jumatate aveau invitatii, au “umplut“ teatrul. Laura Lavric, Sava Negrean Brudascu, Aneta Stan au trebuit sa faca fata penibilului situatiei de a canta pentru scaunele goale.

EXPLOZIA LORI

Recitalul Loredanei Groza, din incheierea Festivalului Mamaia, a facut toti banii. Lori a adus pe scena ceva din show-urile vedetelor internationale, atat prin maniera de interpretare, cat si prin look si miscare scenica. “Diva inamorata“ a dansat si a cantat live fara oprire, mai bine de o ora, trecand prin toate stilurile abordate in cariera ei.

Surpriza show-ului a fost refacerea, pentru o seara, a colaborarii cu Directia 5. In timpul recitalului, Loredana a schimbat mai multe tinute de scena si a avut ghinionul ca, la o pereche de pantaloni, sa-i ramana deschis fermoarul.

Jurnalul National - 7 septembrie 2004