Liberalii si democratii considera ca legea contine o serie de prevederi neconstitutionale sau care sunt de natura sa duca la un proces electoral incorect si “eventual ilegal”, a spus domnul Onisei, aratand ca prin articolul referitor la candidatura presedintelui ca independent pe lista unui partid se incalca flagrat prevederile constitutionale.

El a apreciat ca varianta votata "da frau liber mitei electorale" in campania electorala si face din prefect un agent electoral.

Legea a fost deja votata de Senat, iar Camera Deputatilor are calitatea de camera decizionala.

Deputatul PRM Anghel Stanciu l-a criticat pe Ioan Onisei, acuzandu-l ca si-a schimbat opinia fata de articolul referitor la candidatura presedintelui, aratand ca, initial, in Comisia electorala, liderul democrat Emil Boc a acceptat ideea candidaturii independente pe liste de partid doar in cazul presedintelui Iliescu.

Deputatul PRM a sustinut ca schimbarea opiniei celor doua partide are scop electoral si ca unii politicieni nu isi respecta cuvintul dat.

El a lasat sa se inteleaga ca, la negocierile intre partide referitoare la stabilirea datei alegerilor, acceptarea acestui articol constituia una din conditii.

In replica, Ioan Onisei a aratat ca el nu a negociat nimic in sensul celor aratate si a enumerat o serie de amendamente incluse in lege si care, in opinia sa, nu au fost discutate in comisie.

Presedintele Comisiei electorale Viorel Hrebenciuc a spus ca, dupa votul final, i-a ramas "un gust amar", el referindu-se apoi tot la incalcarea unor negocieri de catre cei de la PD si PNL.

Presedintele Comisiei electorale Viorel Hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc a spus ca aceasta experienta ii da de gandit si ca, in calitate de negociator, va trage invataminte privitor la negocierea cu cele doua partide.

In final, el a avertizat ca "in politica ai multe de pierdut atunci cand nu iti respecti cuvantul dat".

Odata cu adoptarea celor doua legi referitoare la alegerile parlamentare si cele prezidentiale, a fost votata si legea privind infiintarea Politiei comunitare, una din legile necesare integrarii in Uniunea Europeana, aceasta fiind adoptata cu 211 voturi "pentru" si 32 de voturi "impotriva".

Legea a fost deja votata de Senat, iar Camera Deputatilor are calitatea de camera decizionala.