Datoriile de peste 700 de miliarde de lei pentru care Ministerul Finantelor a somat societatea suceveana de termoficare, Termica SA, cu executarea silita, vor fi eliminate printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului, a anuntat primarul Sucevei, Ion Lungu, citat de corespondentul Mediafax.

„Cred ca ministrul Finantelor se va tine de cuvant si in doua saptamani va fi adoptata o ordonanta de urgenta prin care datoriile inregistrate de Termica sa fie eliminate“, a spus Lungu. El a precizat ca datoria de 713,2 miliarde de lei reprezinta contravalorea unui credit pentru retehnologizare, angajat in perioada in care centrala termica era in subordinea Termoelectrica.

Primarul Sucevei a mai spus ca, in 2002, cand centrala termoelectrica a fost transferata administratiei locale, s-a stabilit preluarea activelor fara datorii.

Ion Lungu a mai declarat ca Municipalitatea suceveana lucreaza, in prezent, la un program de reducere a pretului gigacaloriei produse si distribuite de Termica SA, iar presupusa datorie cu care societatea este inregistrata creeaza „presiune asupra pretului gigacaloriei“.

Datoriile de 713,2 miliarde de lei au fost calculate de Termoelectrica dupa anul 2002, cand sucursala Electrocentrale (CET) Suceava a trecut in proprietatea Consiliului Local, si reprezinta plata unui credit de 15,2 milioane de dolari pentru retehnologizare si contravaloarea stocurilor de combustibili la momentul preluarii, dar Termica SA nu recunoaste aceste debite, intrucat, prin protocolul de

preluare, Consiliul Local Suceava a introdus clauze, insusite de Termoelectrica, privind preluarea activelor fara datorii.