Inevitabilul s-a produs. Noua Rusie a tarului Putin anunta ca este gata sa atace oricand orice stat despre care Moscova are informatii ca ar "cocheta" cu teroristii. S-a tras cortina peste istoria ultimilor 50 de ani, care, cu toate relele pe care le-a inscris in activ, ne-a ferit, totusi, de o conflagratie mondiala. Ce ar putea distruge intreaga civilizatie.

De la legitimitate, pasul catre ilegitimitate este urias. Nici un stat mic nu mai poate fi in siguranta in raport cu statele mari. Dar ce se va intampla atunci cand doua state mari se vor suspecta si acuza reciproc de protejarea unor organizatii teroriste? Sub acest pretext, ar putea fi declansate razboaie locale care, prin sistemul aliantelor, pot deveni globale.

Ce anume determina Moscova sa lanseze noua doctrina? Care, de fapt, este o provocare la adresa umanitatii.

Aparent, declaratia incendiara a Moscovei este o replica la carnagiul din orasul Beslan, din Osetia. Sunt peste 338 de morti, 400 de raniti si 150 de disparuti. Majoritatea copii. Pentru Kremlin, umilinta este maxima. Este a doua oara cand Moscova se confrunta cu un asemenea esec.

In ce masura tragedia putea fi evitata, in ce masura a fost ea provocata si care este, pana la urma, responsabilitatea autoritatilor rusesti ramane un mister. La fel cum un mister este si drama care a avut loc, in urma cu doi ani, la teatrul din Moscova. In mod cert, armata rusa ar fi trebuit sa stie, cu relativa precizie, cati ostatici se aflau in scoala. Si nu a stiut.

Opinia publica din Federatia Rusa si din intreaga lume a fost informata asupra unei cifre de doar cateva sute de ostatici. De fapt, a fost dezinformata. Este cu neputinta ca, intr-o localitate atat de mica, lista cu cei disparuti sa nu se poata face in cateva ore.

De ce a ascuns Moscova cifra reala a ostaticilor? De ce a ascuns, o vreme, cifra reala a victimelor? Nu exista decat un motiv posibil: Moscova a vrut sa socheze planeta. Curios! In Federatia Rusa, de mai mult timp, presa nu mai maraie in front. Botnita pusa de Putin pe gura mass-media este din ce in ce mai etansa. Si totusi, acum, ziarele au rabufnit.

Pentru prima data in ultimii doi ani, Kremlinul este calcat in picioare. Si tarul Putin. Totul pare a fi aranjat. Umilirea sau autoumilirea vizibila a Moscovei ii da apa la moara pentru a reactiona dur. Dar, nimeni nu se astepta ca Moscova sa anunte o noua doctrina militara. Identica cu cea a Washingtonului. Ce se intampla, de fapt?

Principiul non-interventiei militare este inlocuit cu principiul interventiei. Razboiul asimetric impotriva terorismului se transforma intr-un razboi perfect simetric indreptat impotriva statelor. In locul extragerii cu pipeta a teroristilor, tavalugul calca in picioare comunitati nationale.

Un stat mare, sub pretextul luptei impotriva terorismului - de altfel, atunci cand este vorba de agresiune, este util orice fel de pretext - poate ataca si ocupa un stat mic. In acest fel, modificandu-si doctrina, Statele Unite au putut lua decizia declansarii razboiului impotriva Afganistanului si Irakului. Si vor urma, probabil, si alte state, cele din asa-numita axa a raului.

Care, ciudat, poate fi denumita la fel de simplu si "axa energiei''. Rusia, la randul ei, va proceda identic. Organizatiile internationale, in masura in care nu aplauda aceasta schimbare de doctrina si declansarea pe aceasta baza a unor razboaie, devin absolut inutile. Organizatia Natiunilor Unite, NATO, OSCE, Pactul pentru Stabilitate etc.

au in viitor doar trei solutii: sa ramana indiferente, neluand o pozitie in fata unor acte de agresiune; sa aprobe fatis agresiunile; sa protesteze si sa le condamne ca atare. In toate cele trei situatii, institutiile internationale, in forma actuala, devin inutile. Pentru ca ele sunt dominate de statele mari. Reprezentantii acestor state au cuvantul decisiv.

Dupa ce Statele Unite au creat precendentul, Moscova da semnalul generalizarii noii doctrine. Sub pretextul luptei impotriva terorismului, Statele Unite au declansat batalia pentru dominatia pe termen lung a Euro-Asiei. O batalie in care si resursele energetice joaca un rol important.

Sub pretextul luptei impotriva terorismului, Federatia Rusa se va consolida pe calea unor razboaie locale si apoi isi va extinde influenta, aruncand armata rusa in lupta impotriva unor state limitrofe. Dar Rusia nu mai este o putere mondiala. Este doar un jucator important in zona. Ce se va intampla daca alte state vor proceda la fel? Ma gandesc la China. Ma gandesc la India.

Ma gandesc la Coreea de Nord. Ma pot gandi si la Japonia. Si la Israel. Si ma mai pot gandi la orice stat mai mare aflat in vecinatatea unui stat mai mic.

Si se mai pune o intrebare. Dupa ce prada va fi impartita intre marii jucatori, ce se va intampla cand acestia vor ramane fata in fata? Acuzandu-se unii pe altii de terorism.