Din 2006, agricultorii vor avea propriul sistem de pensii, conform unei initiative legislative aflate in dezbaterea Parlamentului. Initiatorii legii iau in calcul doua milioane de potentiali beneficiari ai acestui sistem care locuiesc si muncesc in mediul rural si nu au asigurat riscul batranetii.

Legea este conceputa astfel incat sa asigure locuitorilor de la tara un venit mai mare la batranete, dar si pentru a degreva statul de o parte din sumele pe care le plateste acum de la buget pentru pensiile celor care au lucrat in agricultura, respectiv 1,3 milioane de persoane aflate acum in plata.

In afara de pensii, beneficiarii noului sistem vor putea primi pensii de invaliditate, pensii de urmas, indemnizatie de maternitate, indemnizatie pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani sau pana la varsta de trei ani, daca acesta prezinta handicap, ajutor de inmormantare, ajutor pentru procurarea de proteze sau orteze si prestatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea

capacitatii de munca.

Cine vor fi beneficiarii

Beneficiarii noului sistem de pensii vor fi cei care stau temporar sau definitiv in mediul rural si nu platesc contributii la asigurarile sociale.

E vorba de cei care desfasoara activitati agricole in gospodaria proprie sau in asociatii agricole, activitati private in domeniul zootehnic, forestier sau piscicol si care nu au contract de munca sau au contract de munca temporara pe o perioada mai mica de 12 luni. Toti acestia pot plati contributia la asigurarile sociale de la varsta de 16 ani.

Varsta de pensionare este stabilita la 57 de ani in cazul femeilor si 62 de ani la barbati. Stagiul complet de cotizare este de 25 ani pentru femei si de 30 ani pentru barbati. Cei care vor realiza mai repede stagiul complet de cotizare vor putea putea cere pensionarea anticipata cu maximum cinci ani inainte de varsta de pensionare.

Plata contributiei este obligatorie incepand cu varsta de 25 ani, iar stagiul minim de cotizare este de 10 ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei.

Cinci feluri de contributii

Legea prevede o contributie foarte redusa a agricultorilor care va fi completata cu o suma de la bugetul de stat. Contributia asiguratului se va constitui dintr-o suma platita de acesta, care va reprezenta o treime din total, si dintr-o suma alocata de la bugetul de stat, care va reprezenta doua treimi.

Un agricultor va putea sa plateasca, la alegere, una dintre cele cinci contributii fixe lunare prevazute de lege: 100.000 lei, 200.000 lei, 300.000 lei, 400.000 lei si 500.000 lei. Cu cat va plati mai mult, cu atat pensia va fi mai mare.

Asiguratii trebuie sa depuna la Casa de Pensii o declaratie de asigurare pana la 31 decembrie a anului precedent platii prin care sa arate ce tip de contributie vor plati in anul care urmeaza. Prima astfel de declaratie, corespunzatoare lui 2006, trebuie depusa pana la 31 decembrie 2005.

Nedepunerea declaratiei de catre cei care se incadreaza in prevederile legii atrage dupa sine amenzi de la 3 la 6 milioane de lei.