Specialistii in constructii sunt de parere ca preturile caselor sunt mai mari decat cele reale, scrie Evenimentul zilei, iar Adevarul adauga ca 50% dintre imobile sunt construite “la negru”. Realitatea romaneasca adauga ca, din cauza preturilor mari ale contructiilor, notarii din Bucuresti vor creste taxele cu aproximativ 50%.

Preturi umflate

Preturile apartamentelor din Bucuresti vor stagna in a doua jumatate a acestui an, se arata intr-o recenta analiza a Societatii Generale a Expertilor Tehnici (SGET). Din studiu, care a fost comandat de Camera Notarilor Publici din Capitala, mai reiese ca, in ultimii doi ani, oferta de locuinte a depasit cererea.

Aceasta constatare va pune pe jar agentii imobiliari, care justifica explozia preturilor locuintelor invocind exact contrariul.

Documentul SGET arata ca preturile sint in general constante, diferentele mari fiind valabile in cazul apartamentelor din zonele nou construite, fata de cele din cartiere precum Pantelimon, Ferentari sau Titan.

In ultima perioada, tot mai multi romani s-au hotarit sa investeasca in imobiliare, mizind pe faptul ca, odata intrati pe piata europeana, vor avea parte de cistiguri consistente. Analiza expertilor tehnici demonteaza in mare parte asemenea asteptari.

“Preturile vehiculate acum pe piata sint cu mult umflate. Pentru o garsoniera din Berceni se cer 35.000 euro. Cine are interesul ca piata imobiliara sa explodeze? Oamenii ar trebui sa consulte aceasta expertiza atunci cind li se cer preturi exorbitante.

Analiza contine valori reale pentru ca a fost facuta pe baza unor criterii foarte clare”, a declarat Doina Rotaru, presedintele Camerei Notarilor Publici din Bucuresti.

In baza noii expertize a valorilor imobiliare, notarii spun ca, in comparatie cu situatia de anul trecut, piata s-a linistit.

“Creditul ipotecar a facut din 2003 anul de virf al pietei imobiliare, preturile crescind enorm de la o luna la alta. O data cu inasprirea conditiilor de creditare, numarul romanilor care au reusit sa obtina imprumuturi s-a redus. Acum numarul creditelor este aproape egal cu cifra celor acordate in 2001 si 2002”, a adaugat Doina Rotaru.

Notarul costa mai mult

Incepind cu 1 octombrie, notarii publici din Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Calarasi, Ialomita si Teleorman vor taxa tranzactiile imobiliare si mostenirile dupa noile valori stabilite de expertiza SGET, au anuntat ieri sefii Camerelor Notariale.

Fiecare dintre cele cinci judete are propria grila de valori. “Expertiza SGET este una realista si va fi folosita atit in tranzactiile imobiliare, cit si la eliberarea certificatelor de mostenitor. Daca pretul declarat in fata noastra de vinzator si cumparator este inferior celui din expertiza, noi vom taxa la valoarea din expertiza.

Daca se declara o valoare superioara celei din expertiza, se va taxa la valoarea declarata. Daca sint nemultumite de pret, partile pot comanda o expertiza proprie”, a explicat Rotaru.

Seful SGET, institutia care a realizat expertiza, Gheorghe Florea, sustine ca noile valori imobiliare au un caracter orientativ si ca nu vor fi impuse pe piata drept preturi reale: “Aceasta expertiza a fost realizata pentru a fi folosita de notarii publici in vederea unei taxari corecte, insa oamenii o pot consulta”.

Florea a explicat ca este vorba despre un ghid care include valoarea constructiilor cu destinatie de locuinta, a spatiilor comerciale si industriale, grupate pe strazi. Pentru prima data sint oferite si valori pentru terenuri agricole si forestiere.

Tranzactiile dubioase efectuate pe piata imobiliara si incheiate prin birourile notariale vor fi raportate la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB).

Acesta va analiza cazurile susceptibile de supraevaluare a unor imobile si terenuri si, daca sunt motive, va sesiza Parchetul pentru inceperea urmaririi penale impotriva celor banuiti de spalare de bani.

Taxe mai mari

Notarii se declara multumiti de expertiza pentru care au platit in jur de 8.000 de euro. "Aceasta noua expertiza este una realista si acceptabila din toate punctele de vedere, mai ales ca se foloseste in tranzactiile imobiliare, dar si la eliberarea certificatelor de mostenitor".

Si este absolut normal sa fie multumiti pentru ca, spun ei, "ori de cate ori exista o disproportie vadita intre valoarea declarata de parti la instrainarea unui imobil si cea de circulatie stabilita prin expertiza, notarul va taxa actul tinand cont de aceasta din urma".

Deci notarul va "taxa" mai mult. La o valoare a unui imobil de 30.000 de euro, sa zicem, taxele (intre 2,4-2,6%) care trebuie platite ar insemna peste 1.100 de euro. Bani care trebuie scosi din buzunar in urma noii expertize. Suma care trebuia platita dupa valorile precedentei expertize era de aproximativ 750 de euro.

Deci actualul "onorariu" al notarilor creste cu 50% la orice tranzactie imobiliara.

Registru pentru constructori

"Piata constructiilor este puternic influentata de piata neagra. Estimativ, piata neagra reprezinta 50 la suta din piata constructiilor rezidentiale", a declarat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizate de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania, Dan Ioan Popp, presedintele companiei de dezvoltare imobiliara Impact.

Cauza principala a acestei situatii este, in opinia lui Popp, tolerarea muncii la negru, care duce la neplata impozitelor pe salarii si implicit la concurenta neloiala si evaziune fiscala. "Anul trecut au fost acordate 5.000 de autorizatii de constructii rezidentiale. Peste 50 la suta dintre acestea sunt construite insa "la negru"", apreciaza Popp.

Pentru a reduce nivelul ridicat al pietei negre din domeniul constructiilor, oamenii de afaceri propun infiintarea unui registru national al constructorilor in care sa fie inregistrate toate firmele din domeniu, liber profesionistii si specialistii de pe piata.

________________________________________________________________

Cum se lucreaza cu ghidul notarilor

Ghidul ii ajuta pe notari sa evite situatiile in care, ca sa plateasca mai putin, vinzatorul si cumparatorul se inteleg sa declare un pret mai mic decit cel pentru care au batut palma. Atunci cind cineva cumpara un apartament, in afara de pret si eventual comisionul agentiei imobiliare, trebuie sa mai scoata din buzunar bani pentru onorariul notarului, taxa de timbru si TVA, care ajung la stat.

In cazul unui apartament obisnuit, cheltuiala ajunge la 500-600 de euro.

Ghidul imparte Capitala in trei zone in dreptul carora sint insirate cartierele si strazile.

Cind au facut evaluarea apartamentelor, expertii au pus pret pe urmatoarele lucruri: numarul de camere (intre una si patru), gradul de confort (de la 1 la 3), vechimea blocului (inainte de 1977, intre 1977-1990, si dupa 1990), nivelul (parter, etaj intermediar, superior si ultimul etaj) si starea locuintei (degradata, cu sau fara imbunatatiri).

Ghidul are 65 de anexe din care notarii pot lua valoarea orientativa pentru fiecare tip de apartament.

Exemple de calcul

Zona 0

Unirii - Fintini, doua camere, confort 1, parter, 1977-1990, fara imbunatatiri, 51.000 euro

Zona 1

Calea Vitan, trei camere, confort 1, etaj 5/10, dupa 1990 cu imbunatatiri, 30.000 euro

Zona 2

Drumul Taberei, o camera, confort 1 etaj 5/10, inainte de 1977, cu imbunatatiri, 13.000 euro.