legerile preliminare din PSD par sa fi fost un simplu exercitiu, atata vreme cat listele rezultate in urma lor vor fi modificate de conducerea de la Bucuresti. Evenimentul Zilei scrie ca principalii beneficiari ai modificarilor vor fi cei calsati acum pe locuri neeligibile, in timp ce Cotidianul crede ca reprezentantii PUR vor face victime printre candiatii partidului de guvernamant.

Evenimentul Zilei: Alegerile preliminare, anulate de jocurile din PSD

Rezultatele alegerilor preliminare din PSD pentru stabilirea candidatilor la parlament vor fi date peste cap. In Bucuresti cel putin, bine de tot. Informatii pe aceasta tema ne-au fost confirmate ieri de George Maior, lider al PSD Bucuresti.

Acesta spune ca urmeaza ca Biroul Coordonator si Consiliul de Integritate Morala din PSD sa efectueze “modificari importante” in componenta listelor electorale.

Daca pina si la Bucuresti, acolo unde a candidat insusi Adrian Nastase, rezultatele alegerilor preliminare vor fi modificate de la centru, atunci ce sens a mai avut asa-numitul “exercitiu de democratie” din PSD?

Componenta finala a listelor PSD va avea o cu totul alta forma decit cea rezultata din alegerile interne. Si nu neaparat pentru ca pe liste vor trebui inclusi lideri ai PUR... In fond, dupa cum ne spunea ieri George Maior, umanistii nu vor primi la Bucuresti decit doua locuri eligibile, ambele pentru Camera Deputatilor.

Marea problema a pesedistilor este ca rezultatul din alegerile preliminare nu convine. In ultima sedinta a Biroului Executiv Central al PSD, Adrian Nastase afirma - potrivit unor surse din partid - ca “avem nevoie si de oameni care sa fie in masura sa participe la o dezbatere politica in parlament sau in presa”.

Se pare ca Nastase a invocat atunci numele lui Catalin Stochita, care n-ar corespunde criteriilor respective.

Cvasi-necunoscutul Stochita, candidat de paie al PSD in batalia pentru Primaria Sectorului 5, a cistigat in alegerile interne pentru parlament un neasteptat loc 5, devansind astfel nume cu greutate in partid, precum Adrian Severin, Ion Neagu, Ecaterina Andronescu sau Bogdan Niculescu-Duvaz.

George Maior, membru in conducerea filialei Bucuresti, ne-a declarat ieri ca atit Biroul de Coordonare al PSD, cit si Consiliul de Integritate Morala analizeaza, in aceste zile, mai multe documente care vizeaza “modul in care s-a exercitat votul in unele sectii de votare”.

Maior vorbeste si despre “anumite preindicatii care s-au dat in legatura cu anumiti candidati”, dar si despre “probleme de natura tehnica in exercitarea votului”.

Toate acestea ar fi favorizat - lasa sa se inteleaga George Maior - scorul deosebit pe care Stochita (finul lui Marian Vanghelie) l-ar fi obtinut in alegerile preliminare. Intrebat si despre alte cazuri similare, Maior raspunde prudent: “Se analizeaza”.

Duvaz ar putea primi o mina de ajutor

Din informatiile noastre, pe lista eligibililor ar putea fi introdus cu forta Bogdan Niculescu-Duvaz (fost lider PD, actualmente ministru PSD, locul 13 la preliminare, neeligibil). Este posibil sa fie recuperat pe lista Madalin Voicu, care a obtinut locul 11 la preliminare, dar care ar putea cobori in zona neeligibililor dupa ce vor fi introdusi cei doi umanisti.

Nu este exclus, sustin alte surse, ca si Vasile Gherasim, fostul primar al sectorului 1, in prezent secretar de stat la MAI, sa fie trecut pe un loc eligibil la Camera Deputatilor, desi in preliminare acesta a candidat pentru Senat si a pierdut. Pe lista de la Senat ar putea aparea, de asemenea, probleme.

Primele doua locuri vor fi ocupate - spun sursele noastre - de Ion Iliescu si Corina Cretu. Asa se face ca doar inca doi cistigatori la preliminare au siguranta ca vor fi pe locuri eligibile: Sorin Oprescu si Nicolae Serban.

Ionel Blanculescu (ministrul controlului), urmatorul pe lista, este la limita eligibilitatii, un scor mai mic decit cel prognozat de PSD in alegerile din noiembrie putind sa-l lase fara loc de munca.

Cit despre Mircea Ursache, actualul presedinte al PSD Bucuresti, lucrurile sint foarte neclare. El nu prinde un loc eligibil la Senat, acolo unde a candidat la preliminare, astfel ca ar putea fi totusi introdus pe lista de la Camera Deputatilor.

Audienta la MApN

Intrebat despre toate acestea, George Maior ne-a declarat ca PSD Bucuresti doreste sa faca “modificari importante” in lista pentru parlament. Ce nu ne-a spus Maior este ca se doreste si includerea sa pe lista finala a PSD pentru Camera Deputatilor, chiar daca n-a candidat in alegerile preliminare.

George Maior este lider al PSD Bucuresti si proaspat purtator de cuvint al Uniunii Nationale PSD+PUR, filiala Bucuresti. Incercind sa-si apropie presa pentru perioada care urmeaza, Maior ne-a invitat ieri la o discutie la Ministerul Apararii Nationale, acolo unde ocupa functia de ministru secretar de stat.

Intrebat daca i se pare normal sa ofere audiente politice la minister, George Maior ne-a facut o complicata teorie a diferentei intre policy si politica si, intr-un final, ne-a raspuns: “Nu, nu mi se pare nimic anormal”.

(Cristian Sutu)

Cotidianul : „Scoala-te de la locul tau, sa se aseze PUR“

PSD mizeaza pe obtinerea a minimum 171 de locuri de parlamentar si a maximum 203. Pornind de la aceste cifre, conducerea PSD cauta sa aranjeze listele sale parlamentare. Pe cele 171 de locuri eligibile, pentru umanisti se vor gasi 20-21 de pozitii, restul umanistilor, ca si unii pesedisti, vor ocupa pozitii „la noroc“.

Deocamdata, s-a hotarat, la varful PSD, ca PUR sa primeasca in Dolj un loc de deputat pentru Florea Voinea si un loc de senator pentru ex-taranistul Irinel Popescu. Pentru ca ei sa primeasca locurile solicitate de Cozmanca liderului organizatiei, Ion Calin, acesta trebuie sa aranjeze eliminarea a doi dintre apropiatii sai.

Este vorba despre Ion Voiculescu de pe listele Camerei si despre Maria Schuzt de pe listele de la Senat. Voiculescu va fi scos sub pretextul ca a suferit sanctiuni pe linie de partid, mai precis, in urma cu un an a fost suspendat din functia de presedinte al organizatiei si inlocuit cu Calin.

Totodata, lui Voiculescu i se va motiva cu faptul ca este prea batran pentru Parlament. Maria Schutz are la Consiliul de integritate morala o sesizare privind niste afaceri tip suveica cu ferme. Tot pentru umanisti se va elibera locul intai la Senat in judetul Ialomita, ocupat in prezent de Nelu Badea, un apropiat al fostului baron, Gheorghe Savu.

Si in Galati, PUR va primi doua locuri, unul la Camera si unul la Senat, pentru cel din urma fiind necesara indepartarea actualului senator Viorel Stefan, despre care se discuta sa fie mutat pe o alta pozitie.

Si in Bucuresti, umanistii vor primi doua locuri, unul de deputat si unul de senator. Desi Dan Voiculescu a solicitat la Valcea un loc la Camera si unul la Senat, in final, filiala PSD Valcea a acceptat ca umanistii sa primeasca doar locul 3 la Camera.

Umanistii vor primi si locul 1 la Senat pe listele de la Alba, aceasta fiind solicitarea sefului local, Nicolae Popa. In schimb, la Ilfov, desi Gabriel Oprea, omul lui Nastase, ar fi fost dispus sa ii faca pe plac sefului sau si sa le cedeze un loc umanistilor, acesta nu a oferit nimic PUR, pe motiv ca nu au cerut.

Ceea ce le da dureri de cap liderilor PSD si PUR care „amenajeaza“ listele sunt judetele Prahova, Bacau si Hunedoara. Dupa plecarea masiva a umanistilor din Prahova, PSD nu mai este dispus sa ofere decat un loc.

La Bacau, Romeo Stavarache este hotarat sa sprijine candidati independenti, iar Uniunea nu functioneaza. Chiar si in conditiile in care ar fi functionat, liderii locali ai PSD nu ar fi dat mai mult de un loc la Camera.

La Hunedoara, este o situatie similara, conducerea centrala a PUR ducand tratative cu liderul local, Petre Marginean, pentru a sprijini Uniunea. Acesta anuntase ca nici nu va intra pe liste cu PSD si nici nu va depune liste cu independenti.

In urma acestor operatiuni numarul parlamentarilor PSD nemultumiti va creste cu inca 20. Aceasta se intampla in contextul in care in jur de 22 de deputati deja aflati pe locuri neeligibile au amenintat ca de saptamana viitoare isi vor da demisia subtiind majoritatea parlamentara a PSD.

(Florin Ciornei)