Dupa ce Curtea Constitutionala a respins vineri sesizarea a 51 de deputati PNL si PD privind neconstitutionalitatea unor prevederi din legea referitoare la desfasurarea alegerilor parlamentare, cele doua partide apeleaza si la ultima cale procedurala, nepromulgarea actului normativ de catre presedintele Iliescu.

In acest sens, 52 de deputati ai PNL si PD i-au inaintat sefului statului o scrisoare prin care aduc argumente privind neconstitutionalitatea acestei legi, au anuntat in cadrul unei conferinte de presa Ioan Onisei si Crin Antonescu.

Reprezentantii liberalilor si democratilor sesizeaza faptul ca prevederea care permite numai presedintelui Romaniei sa poata candida ca independent pe listele unui partid pentru Parlament contravine Constitutiei si ii confera acestuia un atribut discriminatoriu in raport cu ceilalti cetateni care nu pot candida ca independenti, cum ar fi magistratii sau preotii.

Semnatarii scrisorii fac apel si la discursul pe care Iliescu l-a rostit la sesiunea aniversara a Senatului prin care seful statului condamna folosirea functiei publice in vederea obtinerii de avantaje sau privilegii.

"Este, asadar, compatibil sa folosesti functia publica de presedinte al Romaniei, sa te folosesti de un partid politic - PSD - aflat la guvernare, pentru a obtine, prin lege, privilegii, un statut aparte, acela de candidat independent pe listele unui partid politic?!?", remarca deputatii PNL si PD.

Scrisoarea prin care i se cere presedintelui sa nu promulge legea alegerilor generale este insotita de una similara referitoare la Legea statutului alesilor locali, contestata pentru ca nu combate fenomenul migratiei politice.

Deputatii PNL si PD propun ca acest act normativ sa contina prevederea conform careia calitatea de primar, consilier local sau judetean va inceta in cazul in care, pe perioada mandatului, acesta va parasi partidul pe listele caruia a candidat, precum si in cazul in care acesta devine, in timpul mandatului, membru al unui partid.

Presedintele Ion Iliescu ar trebui, in viziunea semnatarilor celor doua scrisori, sa raspunda in scris cu argumentele pe care le considera necesare.