„Valul lui Traian“ a rezistat invaziei popoarelor migratoare, dar nu si in fata buldozerelor din parohia lui Radu Mazare, primarul Constantei.

Mai multe utilaje au distrus aproape complet, sambata, un val de pamant din secolele IX-X, monument istoric cuprins pe lista patrimoniului national. Buldozerele au reusit sa sape aproximativ 30 de metri patrati in malul cu valoare istorica.

Arheologii, avertizati de ceea ce se intampla, au venit la fata locului si au oprit lucrarile. Pentru oprirea imediata a sapaturilor a intervenit si Ministerul Culturii si Cultelor. Cum de a fost posibil asa ceva? E o intrebare pe care toti au avut-o in minte.

Raspunsul este foarte simplu: primarul Radu Mazare nu poate fi scuzat ca nu a stiut ca malul cu pricina este monument istoric intrucat un scandal asemanator a mai avut loc in urma cu vreo doi ani. Daca totusi nu stia, de ce nu au fost luate avizele de descarcare arheologica, aviz obligatoriu pentru orice incepere de lucrare.

Seful Directiei de istorie nationala si arheologie, Traian Cliante, a afirmat ca cei care au savarsit o asemenea fapta trebuie trasi la raspundere.

Totodata, reprezentantul Ministerului Culturii din Constanta, Florenta Marinescu, a declarat ca a dispus, la randul sau, incetarea distrugerii complexului istoric, dar, in opinia ei, acesta mai poate fi refacut.

Arheologul Constantin Chera a declarat ca monumentul este un bun de patrimoniu care nu trebuie distrus. Chera a precizat ca este vorba despre unul dintre valurile de pamant care traverseaza Dobrogea de la est la vest si care are legatura cu complexul rupestru de la Basarabi.

Constantin Chera considera ca a fost savarsita o infractiune pentru ca a fost devastat un monument istoric de patrimoniu national. El a sustinut ca in zona Primaria Constantei intentioneaza sa construiasca o parcare pentru incasarea taxei de la masinile de mare tonaj care intra in oras.

Deputatul PNL de Constanta, Puiu Hasotti, nu a ratat momentul de a-si ataca rivalii politici, el cerand Parchetului sa ancheteze distrugerea valului de pamant.

„Buldozerele si excavatoarele nu aveau inscriptionate societatea comerciala careia ii apartineau, fapt ce ma face sa fiu sigur ca se stia ca se incalca legislatia. Cine va raspunde pentru acest nou atentat la istoria nationala?“, sustine Hasotti.

Puiu Hasotti aminteste ca in anul 2003, langa Gara Constanta, a fost distrusa o necropola romano-bizantina, unde altadata fusesera cercetate complexe funerare crestine, iar in spatiul dintre Catedrala Sfintii Petru si Pavel si Palatul episcopal s-a distrus un sit arheologic cu o incarcatura de 12 secole de istorie“.

„Niciodata vreo autoritate locala nu a reactionat!“, arata deputatul Puiu Hasotti.