Victorie a ziaristilor la CEDO

de     HotNews.ro
Miercuri, 29 septembrie 2004, 0:00


Romania, sanctionata pentru sentintele penale impotriva unor jurnalisti
Pentru prima oara, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a condamnat autoritatile romane la plata unor despagubiri pentru doi jurnalisti condamnati la carcera si amenzi penale de justitia din Romania.

Sentinta pronuntata de CEDO reprezinta si un avertisment pentru justitie, parlament si guvern: “Schimbati legislatia! Vom sanctiona si alte exagerari de acest gen!” Sa amintim faptul ca nu judecatorii care au dat sentintele si nici parlamentarii care
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat ieri, in Romania, in primul caz de incalcare a libertatii presei. In dosarul “Sabou&Pircalab versus Romania” CEDO a condamnat RomAnia la plata unor daune morale si materiale in cuantum de aproape 8000 de euro. Jurnalistii carora CEDO a considerat ca li s-au incalcat flagrant drepturile omului sint Cornel Sabou si Dan Pircalab.

Sabou este primul jurnalist roman care, dupa '90, a stat 45 de zile dupa gratii pentru delicte de opinie. El va trebui sa primeasca de la statul romAn 5000 de euro daune morale. La rindul sau, Pircalab a fost condamnat la amenda penala. Statul romAn a fost condamnat sa-i plateasca1582 euro daune materiale si 1000 euro daune morale.

Cei doi au fost reprezentati de Monica Macovei, presedintele APADOR-CH.

Cazul Sabou & Pircalab versus Romania”

Cornel Sabou si Dan Pircalab au publicat in 1997 un articol de investigatii in care acuzau o judecatoare de fals si uz de fals in legatura cu dreptul de proprietate asupra unui teren din localitatea Ulmeni-Maramures.

In urma articolului, judecatoarea Maria Iancu, fosta presedinta a Judecatoriei Baia Mare, i-a dat in judecata pe cei doi jurnalisti, si in decembrie 1997 Judecatoria Nasaud l-a condamnat pe Dan Pircalab la o amenda penala de 500.000 de lei, iar pe Cornel Sabou la zece luni inchisoare pentru calomnie, la plata unei amenzi penale de 500.

000 de lei precum si la plata unor daune morale, in valoare de 30 de milioane. CEDO a considerat ca au fost incalcate doua importante articole ale Conventiei Drepturilor Omului: art. 8 - prin interdicitia de exercitare a drepturilor parintesti dispusa impotriva reclamantului Sabou si art. 13 - prin lipsa unui remediu efectiv in fata instantelor nationale.

“Curtea a considerat condamnarile reclamantilor ca fiind disproportionate cu scopul legitim urmarit si ca autoritatile nationale nu au avut motive suficiente si relevante pentru a le justifica”.

Monica Macovei: “O victorie a ziaristilor impotriva sanctiunilor penale”

“Este o mare victorie a ziaristilor impotriva sanctionarii lor penale. Hotarirea Curtii dovedeste ca judecatorii nu sint in afara criticii -chiar dure - pentru ca functionarea justitiei si comportamentul judecatorilor sint chestiuni de interes public. Cred ca ar fi necesar, spre beneficiul justitiei si al presei, o discutie cu judecatorii implicati in aceasta cauza.

Hotarirea Curtii creeaza juridic in care judecatorii din Romania vor trebui sa judece cazurile de calomnie impotriva ziaristilor.

Incalcarea dreptului la viata de familie al dlui Sabou impune o singura solutie: modificarea codului penal, inclusiv al celui nou care va intra in vigoare in 2005 intrucit prevederile legale incriminate in hotarirea Curtii exista si in noul cod penal”, declara Monica Macovei.120 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  MERITA SA FIE INGENUNCHEAT STATUL ROMAN (Duminică, 24 februarie 2008, 22:20)

  rupa vili [anonim]

  VREAU SA SCHIMB CODUL PENAL DUPA CEL DIN OLANDA SAU DIN SUEDIA


  PERSECUTAT SI TORTURAT DE POLITIA SI JUSTITIA DIN HUNEDOARA

  AM FOST ARESTAT FARA PROBE,AM FOST BATUT DE SAREA SANGE DIN MINE CA DIN ROBINET,AM FOST LEGAT IN LANTURI LA MAINI SI PICIOARE SI O BARA DE FIER LEGATE DE LANTURI TIMP DE 81 DE NOPTI,NU AVEAM DREPTUL SA FAC UN DUS,CAND MERGEAM LA WC,COLEGI DE CELULA MA STERGEAU LA FUND,PENTRU CA EU NU PUTEAM CA AVEAM MAINILE LEGATE DE LANTURI SI CATUSE, NAM MANCAT NIMIC ZECE ZILE NUMAI APA AM BAUT,SI ACUM MA JUDEC LA CEDO UNDE CEREREA MEA A FOST ADMISA,CRED CA DUPA CAT AM FOST SUPUS TORTURII SI MAI MULT AM FOST AMENINTAT CA O SA FIU INPUSCAT SI ARUNCAT IN BARAJ CA MANCARE PENTRU PESTI DE CATRE COLONELUL COZMA DE LA POLITIA DEVA,AM DREPTUL LA UN PROCES ECHITABIL INTRUN STAT DEMOCRAT.

  CU RESPECT VILI RUPA DIN HUNEDOARA TEL.0721758747


  PS.

  CREDETI CA ESTE NORMAL.VREAU SA FAC UN FILM DESPRE ACEST CAZ
  • 0 (0 voturi)    
   am invins sistemul securisto-comunist (Vineri, 2 ianuarie 2009, 8:07)

   rupa vili [anonim] i-a raspuns lui rupa vili

   www.apador.org


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică