Productia de miere a scazut, anul acesta, cu 40% fata de 2003, sustin reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Albine. La finele lunii august, productia de miere era estimata la 12.000 de tone de miere, in timp ce, in aceeasi perioada a anului trecut, productia de miere se ridica la 20.000 de tone.

„2004 a fost un an apicol mai slab, datorita conditiilor meteorologice, in special a temperaturii mai scazute“, ne-a declarat Eugen Zorici, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA). Potrivit ACA, 60% din productia totala de miere este de tip poliflora.

O alta problema cu care se confrunta apicultorii se refera la faptul ca in mierea romaneasca au fost descoperite cantitati de nitrofuran, antibiotic nepermis in produsele apicole. Acest lucru ar putea diminua volumul exporturilor de miere.

„Trebuie sa depistam care este sursa de contaminare cu acest antibiotic“, a mai declarat Zorici, care suspecteaza ca potential contaminator pesticidele. Tara noastra exporta anual intre 8000 si 10.000 de tone de miere, principalii beneficiari fiind tarile din Uniunea Europeana, Germania, Marea Britanie, dar si alte tari cu economie dezvoltata, de exemplu SUA, Japonia si Canada.

Potrivit presedintelui ACA, anul acesta, si cererea de pe piata interna este mai mica decat anul trecut, din cauza „puterii de cumparare reduse a romanilor“. „Cererea este in scadere“, a declarat Zorici. La ora actuala, pretul de achizitie la export pe tona de miere se ridica la 1400 de euro. Pe piata autohtona, un kilogram de miere costa intre 150.000 si 400.000 de lei.

De asemenea, anul acesta, printr-o hotarare de Guvern, emisa saptamana trecuta, pretul de interventie pentru mierea de albine poliflora a fost stabilit la 62.000 lei/kilogram, inclusiv taxa pe valoare adaugata, pentru o cantitate de 1000 tone.

Producatorii de miere considera ca masura Guvernului este benefica, atat pentru valorificarea productiei realizate, cat si pentru asigurarea cresterii cantitative si calitative a productiei de miere poliflora.

Statisticile arata ca, oricum, romanii consuma mai putina miere decat restul europenilor. Spre exemplu, intr-un an, un roman consuma 100-200 de grame de miere, in vreme ce, in Germania, se consuma anual aproximativ doua kilograme de miere pe cap de locuitor. Mai mult, in Elvetia, consumul de miere ajunge la 3-4 kilograme pe cap de locuitor.

Potrivit producatorilor de miere, piata interna poate „inghiti“ cel mult 50 de tone de miere pe an, astfel ca cea mai mare parte din productia anuala este destinata exporturilor.