Folosirea cardurilor nu mai este un moft. In Romania exista peste 5 milioane conturi de card prin care au fost vehiculate 2,5 miliarde de dolari in sase luni din acest an. Noile carduri au incorporate servicii mai sofisticate. In primele sase luni ale anului, prin cardurile romanilor au trecut echivalentul a peste 2,5 miliarde de dolari.

In portofelele romanilor se regasesc peste 5,2 milioane de carduri. Cu toate acestea, romanii raman inca atasati de numerar. Majoritatea tranzactiilor realizate cu carduri (95%) sunt reprezentate de retragerea de numerar. Potrivit datelor furnizate de Visa, in intervalul iunie 2003-iunie 2004, valoarea totala a operatiunilor derulate prin carduri a fost de 2,2 miliarde de dolari.

"Mastercard a raportat un volum brut al tranzactiilor, numai pe trimestrul al doilea din 2004, de aproape 900 de milioane de dolari", ne-a declarat Denisa Mateescu Operations Manager Romania MasterCard Europe. Fata de primul trimestru al anului, cand volumul tranzactiilor a fost de circa 820 de milioane de dolari, se inregistreaza o crestere de 80 de milioane de dolari.

CUMPARATURI. Desi e afla inca la un nivel redus, valoarea cumparaturilor a inceput sa creasca. Astfel, Visa a raportat in iunie o crestere de 135% ceea ce in cifre inseamna 119,5 milioane de dolari (in crestere cu 113%).

Catalin Cretu, directorul Visa pentru Romania si Bulgaria crede ca "desi numerarul este inca modalitatea de plata cea mai frecventa, tot mai multi romani inteleg si experimenteaza beneficiile pe care le aduc cardurile. Utilizarea cardului este benefica pentru o dezvoltare dinamica a economiei din Romania, contribuind la o transparenta, lichiditate si stabilitate mai mari".

VIITOR. Noile carduri emise de banci au incorporate servicii complexe care raspund cererilor din ce in ce mai sofisticate venite din partea posesorilor.

DIN MASINA

Pe piata si-au facut aparitia primele ATM-uri "drive in". Acest tip de ATM a fost deocamdata montat intr-o benzinarie si un restaurant de tip fast-food. Bancomatul "drive in" cantareste peste o tona si are un metru si jumatate inaltime. Ecranul, tastatura si locul pe unde sunt livrati banii sunt pozitionate in asa fel incat pot fi accesate direct din autovehicul.

Soferul opreste masina langa aparat, introduce cardul si ridica numerarul parcurgand etapele obisnuite pentru o astfel de operatiune.