Comisia Europeana va avertiza Romania ca anumite probleme structurale ar putea afecta libertatea de exprimare, unul din criteriile politice cheie pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Raportul anual al Comisiei, obtinut in exclusivitate de corespondenta BBC la Bruxelles, Ana Maria Bota, mentioneaza presiunile economice asupra principalelor trusturi de presa, precum si atacurile fizice asupra ziaristilor.

Raportul comisiei subliniaza ca masurile anti-coruptie nu au dus la judecarea nici unui caz la nivel inalt.

Dintre cele 142 de pagini ale raportului, unele sunt inca albe. Acolo vor fi inserate in ultima clipa si in mare secret concluziile politice.

Va fi Romania declarata o economie de piata functionala, putand incheia efectiv negocierile de aderare?

Nu vom sti exact decat dupa sedinta Comisiei Europene din 6 octombrie.

Semne bune, semne rele

Intr-o fraza cheie, raportul arata ca economia romana inregistreaza al cincilea an consecutiv de crestere economica, deci exact acea continuitate a cresterii care nu putuse fi dovedita anul trecut.

Raportul vorbeste si de angajamentul mai solid al autoritatilor fata de reforme, mentionand mai ales privatizarea Petrom. Dar arieratele si procedurile de faliment raman inca probleme serioase.

Raportul cere accelerarea aplicarii reformelor in domeniile cheie ale sistemului judiciar si administrativ. Coruptia ramane o problema serioasa si larg raspandita, arata raportul, iar masurile din strategia nationala anti-coruptie au avut pana acum doar un impact limitat.

In presa, acumularea datoriilor, tolerata de stat, poate compromite independenta editoriala.

In ultimul an, a crescut numarul de cazuri de agresiuni impotriva ziaristilor de investigatie, mai ales din presa locala. Este, potrivit raportului, o tendinta alarmanta.

Contractul incheiat fara licitatie cu Bechtel este si el mentionat foarte critic in mai multe capitole.

Exista o mare primejdie, arata raportul, ca investitiile pentru noua autostrada sa limiteze posibilitatea guvernului roman de a co-finanta proiecte europene de infrastructura.