Din 30 septembrie, procurorii vor putea fi controlati oficial in dosarele pe care le instrumenteaza de sefii lor de la Parchetele superioare.

Legiferata printr-o ordonanta de urgenta, interventia Parchetelor superioare in anchetele institutiilor inferioare este apreciata de organizatiile pentru apararea drepturilor omului drept o masura contrara reformei in justitie, menita sa slabeasca forta procurorului si sa-l subordoneze politic.

„Este evident ca se cauta - si iata, se gaseste - orice mijloc de a limita pana la anulare independenta procurorilor.

Pe langa faptul ca fac parte din puterea executiva, acum se poate interveni in dosarele lor de catre sefi, care sunt subordonati politic“, a declarat, conform Mediafax, Monica Macovei, presedintele Asociatiei Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki.

La randul sau, Renate Weber, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, a sustinut ca prevederea „slabeste foarte mult“ forta procurorului, aratand ca nu intelege motivul introducerii acesteia.

Ca urmare a modificarii articolului 209 din Codul de procedura penala, procurorii Parchetelor superioare pot acum interveni in anchetele institutiilor inferioare si, de asemenea, pot infirma actele si masurile acestora. Acest lucru, sustin juristii, era o practica si pana acum, insa nu era legiferata.

In pofida criticilor, expunerea de motive ce insoteste actul normativ elaborat de Ministerul Justitiei sustine ca prin modificare „se da o eficienta mai mare in urmarirea penala a unor persoane care au savarsit infractiuni grave, comise uneori pe raza mai multor Parchete“.