Armata romana va dona in jur de 50 de tancuri recent infiintatei Armate Nationale a Afganistanului (ANA). Blindatele, de tip T 55, sint pregatite si reconditionate in acest scop de Batalionul 51 Tancuri din Turda, iar receptia lor urmeaza sa fie facuta de o delegatie americana, ne-au declarat surse militare.

Oficialii Corpului 4 Armata Teritorial, cu sediul la Cluj, au refuzat sa comenteze acest fapt, afirmind ca acest lucru nu este de competenta lor.

Purtatorul de cuvint al Statului Major General, lt. col. Gelaledin Nezir, a declarat pentru “Evenimentul zilei” ca nu are cunostinta de existenta unei hotariri guvernamentale privind donarea unor astfel de echipamente militare catre ANA, dar ca este probabil ca acest lucru sa se intimple.

“Avem un excedent de tancuri si este probabil ca o parte dintre acestea sa fie donate noii armate afgane. Romania a donat si alte echipamente militare acestei structuri, dat fiind surplusul existent”, a spus Nezir.

Tancurile de tip T 55 sint considerate invechite, ele fiind folosite chiar si in al doilea Razboi Mondial. Pina acum, armata romana a donat ANA 1.000 de pusti de asalt AK 47 si importante cantitati de munitie.