Grupul de experti americani care a cautat timp de mai mult de un an in Irak presupusul arsenal de distrugere in masa din Irak - Iraq Survey Group (ISG) - pregateste un raport final in care se mentioneaza ca nu a descoperit nici o arma chimica, biologica sau nucleara.

Iraq Survey Group a activat in Irak din toamna anului trecut, si sarcina grupului - condus de americanul Charles Duelfer - era sa identifice teoreticul arsenal de distrugere in masa invocat de Administratia de la Washington.

Raportul ISG, obtinut ieri in exclusivitate de BBC, cu cateva zile inainte de publicarea sa oficiala, precizeaza ca specialistii Iraq Survey Group nu au reusit sa identifice nici macar o arma de distrugere in masa in Irak, avand dovezi numai asupra planurilor Administratiei lui Saddam Hussein de a incepe sa produca arme interzise.

Seful grupului de experti americani trimisi de SUA pentru a identifica presupusul arsenal al lui Saddam Hussein, Charles Duelfer, urmeaza sa apara astazi in fata Comitetului Serviciilor Armate al Senatului american, unde va preciza oficial daca Irakul avea arme de distrugere in masa in martie 2003, momentul declansarii invaziei americane.

Se asteapta ca astazi Charles Duelfer sa declare oficial ca Irakul lui Saddam Hussein nu poseda astfel de arme la inceputul invaziei, dar ca Bagdadul intentiona sa inceapa productia de arme de distrugere in masa.

Aceasta concluzie a fost anticipata inca de la inceputul acestui an, cand fostul sef al echipei americane trimise de Washington in Irak pentru descoperirea arsenalului lui Saddam, David Kay, a demisionat.

Arsenalul lui Saddam, argument neprobat

Intreaga Administratie a Statelor Unite a argumentat declansarea invaziei din Irak - care a dus la decesul a zeci de mii de irakieni si a peste 1000 de americani - prin amenintarea pe care ar reprezenta-o la adresa comunitatii internationale armele de distrugere in masa ale lui Saddam Hussein.

Pana in prezent, Washingtonul nu a prezentat nici o dovada palpabila a existentei acestui arsenal de distrugere in masa, sustinand aceasta acuza numai prin declaratii sau cel mult fotografii neclare. De altfel, echipa Natiunilor Unite de inspectori din Irak nu a reusit nici ea sa descopere nici una din presupusele arme de distrugere in masa ale lui Saddam Hussein.

Dupa retragerea echipei ONU, fostul sef al acesteia, Hans Blix, a declarat de mai multe ori ca nu a desoperit nici o dovada despre existenta arsenalului incriminat.

Razboi pentru intentie

Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a comentat ieri raportul care urmeaza sa fie prezentat de catre Iraq Survey Group. Seful diplomatiei britanice a declarat ca raportul va demonstra ca Saddam Hussein reprezenta o amenintare mult mai mare decat se credea initial.

Totusi, aceasta amenintare se rezuma la intentii, a declarat Jack Straw: "Amenintarea din partea lui Saddam in ceea ce priveste intentiile era chiar si mai mare decat credeam anterior", a afirmat oficialul britanic, care a apreciat ca dictatorul irakian ar fi construit armele de distrugere in masa daca ar fi ramas la putere.

De asemenea, oficiali ai Guvernului american au declarat ieri pentru New York Times, sub acoperirea anonimatului, ca raportul lui Charles Duelfer va contine in special dovezi despre teza ca Saddam Hussein pregatea constructia de arme de distrugere in masa.