Proprietarul RAFO Onesti, firma Balkan Petroleum, a cumparat de la Ovidiu Tender societatea Carom Onesti, conform declaratiilor facute, ieri, de reprezentantii Balkan Petroleum. Fuziunea a fost propusa initial avandu-l ca partener pe Tender, care, din cauza datoriei Carom, stransese o „avere“ de… minus 70 de milioane de euro.

Ca urmare a tranzactiei, despre care oficialii RAFO au refuzat sa ofere detalii, Tender scapa de datorii, dar va figura printre actionarii Platformei Moldova cu mai putin de 1%.

Balkan Petroleum, in schimb, a reusit, in felul acesta, sa „consolideze“ o datorie de aproape 15.000 de miliarde de lei numai la bugetul de stat. La acestea se adauga datorii comerciale de aproape 3000 de miliarde de lei, dintre care 2300 de miliarde la Petrom. In plus, Balkan Petroleum sustine ca are datorii „interne“ de 6500 de miliarde.

Daca si acestea din urma sunt luate in considerare, la masa credala a noii entitati se vor inscrie creante totale de aproape 25 de trilioane de lei, adica 600 de milioane de euro.

De datorii societatea vrea sa scape prin transformarea lor in actiuni ale statului. Concret, planul de organizare propune ca statul sa devina actionar majoritar al platformei, cu 62% din actiuni. Bugetul ar urma sa recupereze in felul acesta fabuloasa cota de… 6,44% din creanta, conform estimarilor datornicului.

Balkan Petroleum, ca actionar minoritar, isi propune sa rascumpere treptat actiunile si sa revina la o cota de peste 50%.

Deocamdata, ramane ca oficialii Guvernului sa decida daca sunt de acord cu planul de reorganizare. Pana acum, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, si seful AVAS, Mircea Ursache, si-au dat acordul de principiu. In cazul in care statul va deveni din nou proprietar al unui mamut de talia RAFO, „incheierea procesului de privatizare“ devine o gluma.

Pe de alta parte, cu toate ca nimeni nu se astepta sa recupereze sumele inghitite de RAFO, se deschide calea ca rafinaria sa continue sa toace banii contribuabililor. Decizia le apartine ministrilor Tanasescu, Ursache si Blanculescu.

RAFO a fost una dintre primele privatizari semnate de Ovidiu Musetescu si, pe parcursul a trei ani, a strans datorii fabuloase sub bagheta lui Corneliu Iacobov. Acesta a vandut rafinaria, cu tot cu datorii, catre Balkan Petroleum. Compania este inregistrata in Marea Britanie si are ca actionari egali firma VGB Oil, condusa de Marian Iancu, si fondul de investitii Central European Petroleum.

Lucian Davidescu - COTIDIANUL