Studentii din Republica Moldova veniti la studii in Romania cu burse acordate de executivul de la Bucuresti, sint nevoiti, de la 1 octombrie, sa plateasca aproape patru milioane de lei pe taxa de sedere in tara noastra. Pe de o parte, statul roman le da bani de studii, iar pe de alta parte ii ia doar pentru ca stau in Romania.

Studentii de la Federatia Aliantei Tineretului Universitar (ATU) cer executivului sa-i scuteasca pe basarabeni de taxele de sedere: “Este strigator la cer faptul ca guvernul gaseste ca sursa de venit la bugetul statului taxa platita de colegii nostri pentru prelungirea sederii temporare, in timp ce clientela politica a PSD primeste reesalonari de miliarde de lei”, se arata intr-un

comunicat al ATU. Studentii basarabeni veniti la studii in Romania trebuie sa plateasca o taxa de 3.942.500 de lei pentru prelungirea legitimatiei de sedere temporara. Bursa unui student venit din Republica Moldova nu depaseste suma de 1.675.000 de lei (echivalentul a 50 de dolari). Din bursa de 16.750.

000 de lei/an oferita de guvern acesti studenti platesc prelungirea legitimatiei de sedere provizorie, la care se adauga lunar plata locului in camin de 500.000 de lei. Asadar, pentru masa, studentilor basarabeni le ramin doar 7.800.000 lei, adica 26.000 de lei pe zi, timp de 10 luni!

Ministerul Educatiei din Romania, prin intermediul caruia tinerii moldoveni primesc burse, promite ca va cere Ministerului de Externe, dar si celui de Interne sa reglementeze situatia. “O sa luam legatura cu celelalte ministere si sa gasim o solutie”, spune Daniel Tomoni, seful Biroului de presa al Ministerului Educatiei.